Tillbaka

Fjärilsövervakare

Varma sommardagar, blomrika hagar och fjärilar hör liksom ihop, vilket kanske är en anledning till varför vi tycker så mycket om fjärilar. Vi gläds åt vårens första citronfjäril.  Blåvingar, aurorafjärilar, ståtliga makaonfjärilar. Många fjärilsarter verkar minska i dagens Sverige, medan andra sprider sig norrut. Tvärtemot vad många kanske tror är kunskapen om fjärilarna fortfarande ganska dålig. Det behövs därför fjärilsövervakare som räknar våra fjärilar. Alla kan vara med, du behöver inte vara expert utan det räcker med att du tycker om och är intresserad av fjärilar. Vi har träffat en helt nybliven fjärilsövervakare, Cornelia Friman från Uddevalla. 

Hur ser du på ditt nya uppdrag? 
Som ett spännande äventyr! Det blir ett sätt att komma ut i naturen på ett annorlunda sätt. Jag ser det också som ett roligt sätt att få min son aktiv och intresserad av Sveriges fauna – och floran får vi på köpet. 

Du nämner att det är ett sätt att få din son naturintresserad, hur har ditt eget intresse uppkommit? 
Jag fick vara mycket ute i naturen som barn. Vi byggde vindskydd, tände eld och grillade, räknade ben på gråsuggor och annat kul. Jag rde mig tidigt att inte vara rädd för smuts under naglarna – eller på skorna. Böckerna om Galileo Jönsson – och att vi gjorde experiment utifrån dessa – har också påverkat mig och gett mig ett intresse för djurliv överlag. 

Svensk fjärilsövervakning är en del av både Naturvårdsverkets nationella miljöövervakning och Länsstyrelsens regionala miljöövervakning som utförs av ideella fjärilsskådare. 

Vad tycker du är det bästa med fjärilsövervakningen? 
Det går att börja tidigt – det behövs inte så många ord – åldern spelar ingen roll, alla kan vara med, gammal som ung. Du behöver inte ens kunna ta dig fram i skog och mark, du kan räkna fjärilar i en trädgård – eller en park – det går att anpassa efter var och ens förutsättningar. 

Ni ska ha en studiecirkel på egen hand, men jag såg att du bläddrade i boken ”Dagfjärilar i Västsverige” för en stund sedan, vad är din spontana tanke? 
Förutom att jag känner hur roligt det ska bli, så slås jag över hur många olika varianter det finns… Många fler än jag tänkt på. Jag kanske ser tre olika sorter idag – påfågelöga, citronfjäril, kålfjäril… - men fråga mig i höst så ser jag säkert många fler arter regelbundet… 
Jag tycker också att det är roligt att det – precis som hos fåglarna – skiljer sig mellan hona och hane i färger, i skiftningar.    

Vilken är din favoritfjäril? 
Svaret kommer direkt, Cornelia tvekar inte:  Påfågelöga! 

Fjärilar räknas antingen längs en slinga som du vandrar eller vid en särskild plats, vad har du valt? 
Jag kommer både ha en punkt – vår trädgård inne i Uddevalla tätort – och en slinga – en runda på cirka 1,5 kilometer vid vår sommarstuga i Sundsandvik utanför stan. 

Vill du och dina vänner också starta en studiecirkel om fjärilar?
Kontakta närmaste SV-expedition på telefonnummer 010-33 00 900

Vill du också bli fjärilsövervakare; klicka här