Tillbaka

Digital explosion

Vilken minst sagt konstig vår det blev… Coronapandemin omkullkastade i princip alla planer. För första gången i mitt arrangörsliv har jag varit med och ställt in ett evenemang p.ga. för många deltagare. Folkhälsomyndigheten gick ut med max 500 deltagare, det trodde vi att vi skulle kunna klara, men så ändrades riktlinjerna till max 50 personer – då kunde vi bara ställa in. Och våra studielokaler har gapat tomma under senare delen av våren. – De längtar efter att få fyllas av liv igen. 

Samtidigt är jag så stolt över SV Väst och alla medarbetare som verkligen visat att vi har energi, kunskap och engagemang för att möta olika samhällsutmaningar, att vi med öppet sinne haft förmåga att anpassa verksamheten. 

Det har varit väldigt tydligt att det behövs plattformar, forum, där dialogerna, de goda samtalen, bereds utrymme, oavsett om det skett digitalt online eller utomhus. – mellanmänskliga möten behövs. 

Det blev en digital explosion under våren och närmare 200 personer har fått genomgångar av olika distansverktyg genom vår försorg. Vi har hjälpt våra samarbetsorganisationer med digitala årsmöten. I princip alla möten har skett via Nätet, gruppchattar och videokonferenser. Våra grundläggande cirkelledarutbildningar finns nu helt på distans. Vi har genomfört webbinarier, konserter, föreläsningar, workshops och cirklar på snart sagt alla sorters digitala plattformar. 

Vi kan också konstatera att världen finns helt runt omkring oss, nära oss. Det har vi bl.a. sett i våra cirklar i arabisk dans där vi har en person som deltar från Syrien eller i vår föreläsning om Bohusleden – till vilken 500 personer anmälde sig – som lockat deltagare från Trelleborg till Kiruna och från både Norge och Finland. Människor kan organisera sig oberoende av geografi och det ställer speciella krav på oss som studieförbund att hitta nya pedagogiska verktyg för att göra våra sammankomster inkluderande. 

I skrivande stund har Folkhälsomyndigheten lättat på restriktionerna och SV kommer att öppna upp för fysiska sammankomster i våra lokaler igen. Med tanke på det härligsommarvädret hoppas jag att cirklarna utomhus fortsätter och att ni alla får en välförtjänst ledighet, oavsett om ni väljer ”hemester”, en bildningsresa genom en distanscirkel, ”akimester”(aktiv semester), skogs- eller havsbad eller en äventyrlig resa genom en spännande bok. 

Ha en underbar sommar, alla deltagare, ledare, förtroendevalda och tjänstepersoner! 

Hitta sommarens kulturarrangemang här