Tillbaka

Folkbildning på export - Världen

Just nu pågår flera studiecirklar i den lilla byn San Juan La Laguna och dess tre bergsbyar. Tack vare Studieförbundet Vuxenskolan och projekt Bienestar har hundratals Mayakvinnor, män och ungdomar i Guatemala möjlighet att stärka sina mänskliga rättigheter genom folkbildning, och i synnerhet genom studiecirklar.

- Vi sitter där vid hotellfrukosten och pratar inför resan till Guatemala. Det är som att jag först nu börjar att förstå att vi ska resa nästa vecka.
Vår ciceron Anna Freiman berättar både stort och smått, positivt och negativt. Vad vi ska tänka på. Hon har varit i Guatemala många gånger, de senaste åren som projektledare för SIDA-projektet Bienestar. Det är till byarna där de deltagande kvinnorna kommer ifrån som vi ska åka nästa vecka, jag och Anna, min make Jan-Erik och chefen för SV Halland, Joachim Lindqvist. Det ska bli spännande att möta en för mig helt ny kultur, människorna, sederna och se den storslagna naturen. Men först ska jag på riktigt förstå att det är nedräkning. Dags att påbörja packningen! berättar Mia Ekegren, avdelningschef för SV Väst.

Det är ett relativt stort projekt, förlagt till den lilla byn San Juan La Laguna. Metoden som används är den fantastiska studiecirkelmetodiken. Studieförbundet Vuxenskolan är projektägare, SIDA finansierar genom Forum Syd. SV gör skillnad – även i Guatemala!

Följ folkbildningens fotspår som SV gör i världen på bloggen