Tillbaka

Folkbildning på export

I januari var en av våra verksamhetsutvecklare på SV Väst på besök i byn San Juan La Laguna, där vi tidigare har haft ett projekt med syftet att utveckla folkbildning och studiecirkeln som en läroform.

Här är Jennies egen berättelse av besöket;  
Jag landade i Guatemala City med fjärilar i magen och aningen nervös. Jag hade läst in materialet till cirkelledarutbildningen som skulle hållas under besöket, flera gånger. Trots att jag var väl påläst om projektet så visste jag inte vad jag hade att vänta mig.  

På flygplatsen möttes jag av projektledarens man, Remis. I den fem timmar långa bilresan från Guatemala city till San Juan La Laguna hade vi mycket att prata om, det var allt från föräldraledigheten i Sverige till sjukvård i Guatemala samt mat och kultur. Jag förundras så att kulturer kan vara så olika, men samtidigt ha så många likheter. I slutändan har vi alla samma behov, dock skiljer sig våra möjligheter så mycket.  

Vi kom fram till San Juan sent på kvällen och jag somnade så fort jag la huvudet på kudden.  

De följande dagarna i San Juan var långa och intensiva, men så roliga! Totalt träffade jag sex grupper och höll cirkelledarutbildningar. Det blev många skratt och intressanta samtal om ledarskapet, lärandet och hur vi människor kan utvecklas genom våra tidigare erfarenheter och kunskaper.  

 
Cirkelledarutbildning för en grupp kvinnor från en hantverksförening


Cirkelledarutbildning för en grupp turistguider


Jennie och Madelyn

Remis och Andrea (Andrea som var projektledare när projektet pågick) tog så väl emot mig.  


Maria (som guidade oss upp på berget), Remis och Jennie


Andrea med sina barn

Mellan utbildningarna visade de mig runt i området. Guatemala är det land i världen som har flest vulkaner, och bara i området där vi var finns tre stycken. Så tidiga mornar var vi uppe och vandrade i bergen för att se den fantastiska utsikten.  

Något som är unikt med Guatemala är också att det är där det bor flest urbefolkning från mayafolket. Det finns 35 olika dialekter men spanska är det officiella språket i landet.  

Mayakulturen lever kvar i landet och jag fick äran att vara med på flera ceremonier där man framförallt hedrar jorden och naturen.  
Jag besökte Guatemala under en väldigt kort tid. Jag är så tacksam för att jag fick detta uppdrag och jag drömmer om möjligheten att en gång få åka tillbaka!  

 

Publicerad av Ammii Asplund 2020 02 13