Tillbaka

Hållö fyr, utsedd till ett av Västra Götalands sju underverk

Tillsammans med Bohus fästning i Kungälvs kommun, Stångehuvuds fyrhus i Lysekils kommun, Karlsborgs fästning i Karlsborgs kommun, Läckö slott i Lidköpings kommun, Torpa stenhus i Tranemo kommun och akvedukten i Håverud i Melleruds kommun utsågs Hållö fyr i Sotenäs till ett av Västra Götalands sju underverk. 

- Väldigt roligt! tycker Jenna Wennberg som är verksamhetsutvecklare i Sotenäs. Föreningen Hållö fyr och SV har samarbetat sedan 2011. Naturvandringar för att se öns växtliv, guidade turer och andra evenemang ute på vackra Hållö lockar både lokalbefolkning och turister, berättar Jenna glatt. 
- Hållö med sin kulturklenod Hållö Fyr är sin alldeles egen plats som får en att sakta ner, andas och njuta av de fantastiska vyerna. Fyren som idag är ett museum med all dess historia bevarad av Föreningen Hållö Fyrs vänner, fortsätter Jenna entusiastiskt. Här finns även en utställning med författaren och estradören Evert Taube som ofta under sina resor gästade Smögen och Hållö. På fyrplatsen var hans morbror Edvin Jacobsson fyrmästare en gång i tiden.
- Det arrangeras guidningar i Fyren och över hela ön som har en alldeles speciell flora, 360 olika växter är kategoriserade på ön och det är en rastplats för flera olika fåglar. Hållö är en plats för sig och idag ett av sju underverk i Västra Götaland, jag kan inte tänka mig någon som förtjänar det mer!

Island of Light 

En internationell ljusfestival hölls 12-15 september. I år var även Hållö en del av utställningen med en ljuskanon. Ljuskanonen började vid Hållö Kapell och som lyste in mot Smögen med en 4 mil lång regnbåge!  (Bild tagen av Bengt Wall). 

-I torsdags var det invigning av ljusfestivalen, berättar Jenna. Min son deltog i en ljusprocession tillsammans med 4-5:e klassare från Smögen. Det blev en blåsig och regnig invigning. Regnbågen från Hållö in mot Smögen var väldigt vacker. 

- I slutet av varje regnbåge finns en skatt, detta är definitivt Hållö för denna regnbåge, skrattar Jenna.

Hållö fyr och föreningen 

Föreningen Hållö fyrs vänner bildades på Smögengården den 15 maj 2010. Då samlades ett trettiotal fyrentusiaster för att bilda föreningen som ska arbeta för fyrens bevarande med sikte på en god antikvarisk standard. Föreningen vill levandegöra fyrens kulturarv och utveckla den till ett förstklassigt besöksmål. Fyren renoverades av föreningen 2010 och har sedan dess varit ett vackert besöksmål i Smögen.

- SV och föreningen har samarbetat sedan 2011 ungefär, säger Bengt Wall som är ordförande i föreningen Hållö vänner.

Fakta

 • Ön är ganska flack och i storlek i nord-syd c:a 1700 meter. 
 • I riktning öst-väst storlek c:a 800 meter på bredaste stället. 
 • Där finns 360 olika växtarter. 
 • Där rastar många fåglar. Ornitologlokal finns på sydsidan av ön. 
 • Sommartid är Hållö en mycket uppskattad ö för badande. Ön trafikeras av turbåtar från Smögen och Kungshamn. 
 • Hamnar på östra sidan ger möjlighet till tilläggning av fritidsbåtar. 
 • Utpost Hållö har öppet vandrarhem från 1 april till 31 oktober och sommarservering från midsommar till c:a 15 augusti. 
 • Föreningen Hållö vänner har placerat ut skyltar på olika ställen på ön som informerar om öns historia. 
 • Kapellbyggnaden visas för allmänheten under sommartiden. Många vigslar och barndop sker här under vår-sommar-höst.
 • Författaren och estradören Evert Taube var ofta under sina resor och gästade Smögen och Hållö. På fyrplatsen var hans morbror Edvin Jacobsson fyrmästare. Det kan nämnas i detta sammanhang att Everts bror Gerhard Fredrik omkom i en båtolycka under fiske i farvattnen utanför Hållö den 7 december 1906 tillsammans med fyrvaktaren och fyrbiträdet. Det blåste hastigt upp till storm och deras båt bröts ner. Varken kroppar eller båt hittades efter olyckan. 
 • Evert Taube skrev ”Balladen om Briggen Blue Bird av Hull” efter en berättelse om en strandning som skedde på Smögen den 26 augusti 1871. Uppgiftslämnare var den kände smögenfiskaren Samuel Frisk som var god vän med Taube. 
 • Hållö och även farvattnen i dess närhet var under det andra världskriget åren 1939 – 1945 föremål för krigshändelser. Ett svenskt civilt flygplan, DC 3:an ”Gripen”, sköts ner av tyskt flyg över Skagerak den 27 oktober 1943 med påföljd att 13 människor omkom när planet störtade i området ”Kålhagen” på ön, två räddades. Tre svenska lastfartyg kapades och två finska dito sänktes av tyska krigsfartyg i närhet till Hållö under hösten 1939 och vintern 1940. De svenska fartygen kapades och beslagtogs på svenskt territorium utanför Hållö och bogserades till tyska hamnar. Det rådde stark kyla och havet var isbelagt när dessa kapningar skedde. Under våren 1940 opererade engelska ubåtar i området mellan Hållö och Marstrand varvid ett flertal tyska lastfartyg fyllda av krigsmaterial för ockupation av Norge torpederades och sänktes. Många av de minor som låg förankrade i farvattnen utanför kusten sprängdes ständigt mot skären när stormar slet dem från sina förtöjningar. Under de första krigsåren var Hållö fyr nedsläckt vissa perioder för att de krigförande länderna ej skulle dra nytta av dess sken. Det kom att bli tre hårda isvintrar i följd under de första åren på 1940-talet. 1939 – 40, 1940 – 41 och 1941- 42. Våra fiskare hade det kämpigt och 92 av dem miste sina liv i sitt farofyllda arbete på det oroliga havet. 

Hållö fyr på Facebook

Läs mer om ljusfestivalen

Läs artikeln om utnämningarna på Västarvet

Publicerad av Therese Johansson Kläth 2019-09-16