Tillbaka

Kan skogen väcka minnen till liv?

Syntolkning bild: Ryggsäck, eldkorg, granar.

När en blir äldre och förmågor förändras är upplevelser med sinnen extra viktigt. Om även minnet vacklar kan upplevelser där flera sinnen samtidigt stimuleras skapa fantastiska stunder. Hösten 2020 utlyste Socialstyrelsen medel till insatser som motverkar ofrivillig ensamhet bland äldre personer.

Inkludering är viktigt
En ansökan skickades in med fokus på Uddevalla och beviljades. För SV Västs del så tänkte vi lite nytt, där önskat ökat deltagande av män på aktiviteter ingick. Männen är delaktiga i de aktiviteter som erbjuds på vård- och omsorgsboenden men känner de igen sig i dem? Vi skulle inte utesluta kvinnorna och enbart rikta oss till en grupp, nejdå, inkludering är viktigt. Vi valde skogen som ämne.

Jakt på hemmaplan
Så fick utställningen heta. Alla har någon gång varit i skogen. Några har jagat andra plockat bär och svamp. För en del var det vägen till skolan. Nu på ålderns höst kanske en inte längre kommer ut i vår fantastiska natur. Därför bestämde vi oss för att bära in skogen till dem.

Fågelkvitter, svamp och mossor på äldreboenden
Så med träd av olika slag byggs en skogsglänta upp, det fylls på med mossor, kantareller, olika djur, böcker, horn och utrustning. Det serveras kaffe i kantstött finporslin och limpmacka med prickigkorv. Fågelkvitter lämnar högtalaren och skapar ett välbehag i lokalen. Janne som lever för jakt och skogsvård finns där för att prata djur och natur eller lyssna på deltagarnas historier. Visst låter det underbart? Och det är det. Många seniorer sitter och njuter av ljudet, pratar om fåglar, andra förundras över olika djurs pälskvalitet och någon har bara suttit och känt tyngden och ruffiga ytan på en sten. Det har smakats på enbär från den busken, luktats på kantareller plockats lingon och gissats bajset.

Fantastiska berättelser
En man kom med en skalle från en björn och berättade hela sin historia när han sköt den 1989, klockan sex på morgonen i Jämtland.

Eller kvinnan som förklarade hur rädd hon var för sina mostrar som hade en rävboa över kappan.

Värmen i kroppen när det berättas att personal förberett en man att komma ut till sinnesrummet, en man som inte gått ur sin lägenhet på lång tid, och han kommer till oss. Mannen satt i två timmar, och bara njöt. Han berättade lite själv annars lyssnade han mest på Janne. Mannen säger när vi börjar plocka ner -nu ska jag ta min jägarvila på sofflocket, det gjorde jag alltid förr, så jag orkar ut i skymningen igen. Den mannen kommer tillbaka igen innan vi åkte vidare och tackade för en fantastisk stund.

Kvinnan som säger att hon aldrig trott att hon skulle få känna doften av skogen igen. Ögonen blänker när hon säger det.

Det är berättelser som de här som gör det så fantastiskt att arbeta med den här utställningen som vi åker runt med på flera boenden, avslutar SV Västs verksamhetsutvecklare Kicki Ståhl med värme och glädje i rösten.