Tillbaka

Love on the spectrum

Att ha en diagnos inom autismspektrumet kan innebära olika utmaningar i livet. I den här cirkeln som vi har tillsammans med Autism och Aspergerföreningen i Fyrbodal kommer tjejer/kvinnor & killar/män för att prata om att dejta. Vad förväntas av mig när jag ska träffa någon att skapa en kärleksrelation till?

— Vid varje träff startar vi med att titta på ett avsnitt av den australiensiska serien Love on the spectrum som handlar om just försöken att få till en bra dejt som kan leda till ett parförhållande, säger Kicki Ståhl, verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan Väst. Alla i serien vill verkligen hitta någon att leva med och det känns igen av deltagarna i cirkeln.  

Det är inte enkelt

— Det ser så enkelt ut för alla utan diagnos och det pratas om att mötas på nätet, krogen eller på någon fest säger en deltagare. Det pratas bland annat om Bonde söker fru, Bachelore och Bachelorette, säger en deltagare.
— Alla får till det men för mig är det svårt! Det är krångligt att förstå vad den andre menar och om den har känslor för mig, flikar en annan deltagare in.

I tv-serien följer tittaren flera olika personer med diagnos som filmas. De flesta har en tydlig bild av hur deras tilltänkta ska se ut, ha för intressen osv. Flera får gott stöd av sina föräldrar och syskon men det finns även personal med och stöttar. Inte på själva dejten men innan och efter för att samtala och ge strategier. Vad pratar man om, hur ska en föra sig, får en vara tydlig med egna intressen, vilka kläder är lämpligt att ha och får en lukta gott. Det finns massor att förhålla sig till som inte är solklart, eller så är det det. 

Öppnar för samtal

— Det fina med att titta på en tv-serie och prata om den är att det är lätt att vara öppen och frågande. Det handlar om dejting generellt och inte om en själv. Naturligtvis har vi gett varandra tysthetslöfte för att vi ska våga vara personliga också men det är inte det som är syftet med cirkeln. Att vara personlig alltså, säger Kicki Ståhl. När utmaningen ligger i att social interaktion inte är självklar så handlar det om att lära in olika användbara strategier. Vi pratar mycket om andra relationer än just kärleksrelationer också, fortsätter Kicki. Det handlar till exempel om relationen till familjen, vänner och kollegor.

— Jag får höra att jag är så tydlig på jobbet, berättar en deltagare. Vi pratar om exemplet och kommer fram till att i detta fall är det en tillgång med diagnosens utmaningar. Tänk om vi alla lärde oss att bara säga det vi menar när vi kommunicerar. 

— Jag mår så gott när jag har varit här, säger en av deltagarna när gruppen stänger av tv:n, plockar undan efter fikat, släcker ner i lokalen, låser dörren och går hem.