Tillbaka

Ett Bohuslän som har så mycket mer att erbjuda än bara sol och salta bad.

Vi har tolv nya guider som kan visa upp så mycket mer av Bohuslän än det vi oftast förväntas se. En rik och spännande historia, fantastiska miljöer och en intressant kultur. Efterfrågan av kunniga guider och språkguider är stor idag och kommer att öka framöver när fler och fler resebolag världen över förlägger sina resor hit. Allt fler kryssningsbåtar anlöper den Bohuslänska kustremsan, och här behöver vi ligga i framkant för att erbjuda guidade bussturer eller guidade natur/kulturpromenader med auktoriserade Bohuslänsguider.

Studieförbundet Vuxenskolan (SV) har samarbetat med Bohusläns Guider i detta Leaderprojekt och har utbildat nya språkkunniga kursdeltagare för att ta emot fler besökare i Bohuslän. En språkguidetutbildning där värdskap och skapande av fler reseanledningar till kustkommunerna är viktiga moment. – Ett Bohuslän som har så mycket mer att erbjuda än bara sol och salta bad; en spännande historia, intressant natur, litteraturpromenader, ”mordvandringar”, lokalt producerad mat av hög kvalitet med mera.
- Inom projektets ram ingår inte bara utveckling av konceptet för guideutbild-ningen, vilket sker i samklang med lokala arrangörer, såsom boendeanläggningar och restauranger, utan vi ser exempelvis även över Bohusläns Guiders marknadskommunikation, framhåller Maria Ekegren, avdelningschef för Studieförbundet Vuxenskolan Väst. Tack vare ekonomiskt stöd från Jordbruksverket och den lokala LAG-gruppen har Bohusläns Guider och Vuxenskolan haft möjlighet att genomföra denna efterlängtade satsning.


De nya guiderna, som flera tidigare varit godkända för Uddevalla kommun, har nu utökat sitt område att även inkludera, Lysekil, Sotenäs, Tanum, Strömstad och Munkedals kommun.

- Detta ett projekt är bestående och lever vidare från år till år för alla. Det gynnar allmänheten lika mycket som kursdeltagarna. Inte enbart för Sverige utan för hela världen säger Lena Aldrin, ordförande för Bohusläns Guider.


Tolv guider fick sina intyg i lördags.
Intresset för utbildningen var stort och nu i lördags, 14 oktober mottog de nya auktoriserade guiderna sina intyg. De är godkända nationella guider Efter en uppguidning kan vi stolt presentera alla tolv. Utav dessa, som alla är godkända på svenska, kan Bohusläns guider nu också erbjuda sex stycken på engelska, två stycken på tyska och en på franska.

Guideutbildning - Uppguidning 14 okt 2017 Norra Bohuslän.
Anette Bargel, samt språk tyska och engelska
Lena Bengtsson, samt språk engelska
Malin Bergenheim
Regina Cederfeldt, samt språk franska och engelska
Anna-Karin Dahlström
Carina Gustafson Öberg
Lisa Jinton, samt språk tyska och engelska
Ingela Johannesson
Annika Mattus Tufvesson, samt språk engelska
Helena (Torstensson) Wallin
Witoria Insulan
Åsa Cunniff, samt språk engelska

Guidenämnd

Birgitta Ekesand, orförande för SveGuide
Cia Säll, Yrkesbedömare för Vistia
Åsa Andersson, Turistchef Sotenäs
Roger Alexandersson, Chaufför och ägare av Ödeborgs buss

Utbildare
Lena Aldrin Jansson, Kursansvarig och ordförande för Bohusläns Guider
Anita Ingemansson, Kursledare och styrelseledamot för Bohusläns Guider
Eva Erlandsson, Utbildare i guideteknik och suppleant för Bohusläns Guider

Besök gärna Bohusläns Guiders hemsida

Projektsida

 

Ett projekt med stöd av: