Tillbaka

Ofrivillig ensamhet

" Till Lena! Varmt tack för allt ni ordnat! Dessa veckor har varit så roliga! Hälsningar från en mycket nöjd Mona/85 år ensam."

Fram till årsskiftet har jag, Kicki Ståhl, verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan, varit med i ett projekt på Orust. Under åtta veckor har SV varit med och arrangerat tre aktiviteter på tre orter för seniorer. Inriktningen har varit att omvandla ofrivillig ensamhet till känsla av ökad gemenskap.

Aha-upplevelser i vardagen

september hörde en kvinna vid namn Lena Dramsvik av sig och hade en idé som hon ville ha hjälp att genomföra  (det är en av de vägar som folkbildning kan ta för att starta upp kulturarrangemang och cirklar).

Lenas idé skulle gå under namnet  AHA-upplevelser i vardagen. Vi på SV tog till oss idén och tillsammans spånade vi på möjligheten att genomföra den med Lena som projektledare. Idén handlade om att bryta känslan av ensamhet för seniorer. Vi visste att det ser olika ut i Sverige beroende på vilken kommun du bor i, vilket boende du bor på och framförallt hur den egna förmågan ser ut. Personalen gör så mycket de kan för sina omsorgstagare. Vad kan vi tillföra som är unikt? Hur ska vi sätta guldkant och färg på seniorers vardag? Hur når vi seniorer som upplever ensamhet, bor ensamma och inte har stöd av samhället?

Projektstöd

Socialstyrelsen utannonserade att det fanns statsbidrag att söka, vilket vi gjorde och fick. I tio veckor (2019) ville vi anordna aktiviteter för seniorer som ska bidra till gemenskap och stimulans, skapa mötesplatser och göra det möjligt för seniorer att engagera sig ideellt. 

Nu blev det bråttom

Vi fick svar från Socialstyrelsen och skulle hinna åtta veckor, vi var redan i slutet av oktoberNu gällde det att vara kvicka och kreativa. Lokaler skulle bokas, aktiviteter skapas och framförallt skulle personer med upplevelse av ensamhet hittas… 

Vi rekryterade tre aktivitetsledare som tillsammans med Lena skulle hålla i aktiviteter och arrangemang. Elisabeth, Anna och Marie, tre entusiasmerande kvinnor stod redo att hoppa in närhelst det behövdes. 

Snabb marknadsinsats

För att nå så många som möjligt satte vi affischer, använde oss av lokala facebookgrupper (för att nå anhöriga), kommunens hemsida, SVs kanaler, annons i lokal tidning och besökte butiker vid tidpunkt då det varit seniorrabatter. Vi gick även i seniortäta områden med inormationsblad som vi lade i brevlådor. Vi passade naturligtvis på att tala med alla vi stötte på.

Elisabeth Reuterberg Göran Lena Dramsvik större.jpg

Bild ovan: Elisabeth, Göran och Lena

 

Brett utbud och helt otroligt intresse från seniorer

Som aktiviteter erbjöd vi musikunderhållning, lokala föreläsare, quizz, bingo, sång och skapande. Framförallt skapade vi träffpunkter för samtal och gemenskap. Vi såg en växande självkänsla genom bekräftelsen personerna gav varandra. Det genom att veta att en existerar i någon annans tanke och att vara efterfrågad/saknad av andra. I grupperna gemenskap skapades tankar och önskningar om fortsatta träffar och kamratcirklar vilket vi ska hjälpa till att genomföra.

Lena med sina aktivitetsledare söker medel för fortsatt aktivitet för seniorer på Orust och vi på Studieförbundet Vuxenskolan med vår kunskap och vårt kontaktnät kommer finnas där för att göra det möjligt i ett gott samarbete. 

Totalt under våra åtta veckor hade vi över 630 deltagare och av dessa har det varit 185 unika deltagare (dvs. olika personer).

 

Lever vidare

Bingon har fortsatt ideellt med många besökare varje vecka och kamratcirklar i handarbete och friskvård kommer starta i slutet av januari. Någon av seniorerna har erbjudit sig att följa med till äldreboendena och stötta vid aktiviteter där som Aha-upplevelser gör.  Kanske någon av deltagarna under hösten vågar berätta om händelser ur sitt liv. Intresse har väckts genom att lyssna på föreläsningar, nu ska bara våndan att stå framför andra och prata övervinnas. Lena, Marie, Elisabeth och Anna är personer som kan motivera till att våga och vi på Studieförbundet Vuxenskolan står bakom.

Kicki Ståhl
Verksamhetsutvecklare
Funktionsnedsättning och Kultur äldreomsorg

 

 

Publicerad av Ammii Asplund 2020-01-14