Tillbaka

Rekord för välgörenhet

-Jag är en av två projektledare för Sveriges längsta halsduk, berättar Annie Pettersson, som även är verksamhetsutvecklare för SV Väst i Lysekil. -För tre år sedan var vi även med i projektet Sveriges största mormorsrutefilt. 

-Vi har precis startat, det är många deltagare i hela Sverige. Vi samlas i en Facebookgrupp plus att vi ordnar träffar och tävlingar. Vi ska vara klara augusti 2021 och vi hoppas slå rekordet som är 1,9 mil. Till exempel så har Kerstin i Lysekil redan gjort 14 m halsduk! utbrister Annie entusiastiskt. Hitta till facebookgruppen här

Välgörenhet som värmer

-Vi i Lysekil har under de sista åren stickat och virkat till olika välgörenhetsprojekt. Det har varit filtar till hemlösa och katthem. Tröjor och sockor till barnhem i Swaziland, mössor, vantar och halsdukar till Räddningsmissionen. Men för någon månad sen spånade Cecilia Haapasaari och jag om det inte hade varit roligt att göra något stort tillsammans i hela Sverige. Cecilia bor i Stockholm och är mammaledig, berättar Annie vidare.

-Vi ville göra ett rekordförsök för det är roligt att jobba mot ett nästan ouppnåeligt mål. 1,9 mil halsdukar är inte lite det. Men vi är många som jobbar på det. Just nu 977 medlemmar på facebook och ytterligare några som inte har facebook.  

-Halsdukar behövs alltid kom vi på, googla googla googla... och hittade att det gamla svenska rekordet var strax under 1,9 mil. Vi tänkte att ett år behöver vi nog på oss. Planen är att i augusti träffas så många som möjligt och sy ihop dem. Sen ska det skänkas till välgörenhet som vanligt. Vi håller precis på att diskutera vart vi ska skicka dem. En omröstning pågår i vår facebookgrupp, säger Annie. 

Du kan virka eller sticka

-För att göra projektet lite roligare så får man virka eller sticka. Det kan vara en halsduk eller sjal, de måste minst vara 15 cm breda. Planen är att samlas och sticka ihop på olika orter i Sverige, vi hoppas att mina kollegor inom Studieförbundet Vuxenskolan kan hjälpa till att arrangera och låna ut lokaler.  

Alla som vill!

-Vi har även gjort en lättläst inbjudan till projektet, vi tänkte att vi skulle bjuda in dem på gruppboende och i daglig verksamhet också, säger Annie och fortsätter,
-Förutom att det är ruskigt roligt att sticka så är det bra att under tiden prata om dem som behöver vår hjälp, om flyktingläger, barnhem och hemlösa.  

-Vi hoppas att vi till nästa sommar har fått ihop många halsdukar men också många cirklar.  

Annie Pettersson

 

 

Publicerad av Therese Johansson Kläth 2020-10-14