Tillbaka

Robin - Bokkompis i Lysekil

Robin Nolblad är en riktig Bokkompis. Robin är nominerad till priset Läsguldet. Nu är han uttagen och är en av fem finalister. Priset är äran och 25.000 kronor som skall gå till att sprida läsglädje. Läsguldet är en tävling på MTM (Myndigheten för tillgängliga medier) för personer, organisationer och institutioner som skapar möjlighet för personer med nedsatt läsförmåga att läsa på sina villkor. Robin är en riktig bokkompis och sedan flera år tillbaka är han cirkelledare för en grupp läsintresserade i Lysekil.

Ett tiotal personer i gruppen Bokkompisar träffas en gång i månaden på biblioteket. Där pratar de böcker, läser högt och tipsar varandra om bra läsning. Ibland kommer författare på besök, som Camilla Wallqvister. Det blir inspirerande samtal kring författarnas böcker. 

Vad är Bokkompisar?

Bokkompisar riktar sig till personer i daglig verksamhet, som gått ur skolan och börjat jobba. I anslutning till projektet utbildar man läsambassadörer, Bokkompisar, bland gruppen av personer med intellektuell funktionsnedsättning. Tanken är att en Bokkompis ska uppmuntra sina vänner till läsande och själva vara en positiv förebild. Och det är en sådan engagerad kompis som Robin är! 

Robin är en van läsare som gärna väljer lättlästa böcker. Till sin hjälp med läsecirkeln har han Markus Einarsson på biblioteket i Lysekil. De väljer olika teman och hjälps åt att läsa högt. Jennie Müller på Studieförbundet Vuxenskolan är projektledare för det här projektet, som har startat eller är på gång i ett tiotal kommuner i Bohuslän och Dalsland. 

Annie Pettersson, verksamhetsutvecklare på SV, som startade upp projektet för tre år sedan och Robin har också försökt få igång läsecirklar på LSS-boenden. Uppslutningen var tyvärr dålig. Kanske försöker de igen. Annie har även nya projekt på gång, där hon tror att Robin kan vara en viktig resurs. Ett sådant är Bokkompisar skriver som ska uppmuntra till eget skrivande. Man kan skriva på så många vis, funderar Annie, för hand, på dator, med bilder eller piktogram. 

Robin ser fram emot hösten och våren. Han har gått fler kurser för läsombud och högläsare, bland annat i hur man högläser med inlevelse. 

Projektet drivs av Studieförbundet Vuxenskolan med stöd av Kulturrådet. 

 

Publicerad 2019-10-14 av Marie Åhrman