Tillbaka

Släktvapen - skapa din egen vapensköld

Ingemar Apelstig, en av medlemmarna i SPF Trollhättan, kontaktade SV Väst och sa att han hade en idé som han ville diskutera. Dagen därpå kom han till kontoret i Trollhättan och berättade om Heraldik - läran om att skapa vapensköldar. Går det att starta en studiecirkel i detta ämnet? Naturligtvis går det!

− Det här var helt nytt för mig, säger Therese Przybyla, verksamhetsutvecklare, SV Väst. För att se om intresse fanns gjorde vi först en föreläsning som jag själv var med och lyssnade på. Ingemars sätt att berätta och hans stora kunskap om vapensköldar gjorde att jag själv anmälde mig till cirkeln, berättar Therese med ett stort leende.

Det finns så otroligt mycket att lära sig om hur en vapensköld får se ut vilka regler och riktlinjer som gäller. Vilka färger och metaller som får användas, vad som är adligt eller borgligt. Bokstäver, tecken och siffror får inte användas. Ett vapen ska synas bra på långt håll precis som ett vägmärke så det får inte vara för plottrigt. Det som är viktigast i ett personligt vapen är att det ska representera något som är unikt för just dig. I ett släktvapen som representerar hela släkten kan idéerna i stället handla om ursprung, boplats, vanliga yrken eller anekdoter.

Det blev många frågor och funderingar och ibland var förvirringen stor för vad som var rätt eller fel. Vi har haft väldigt roligt med många goa skratt och så kul att se hur kreativa och hjälpsamma alla har varit. När cirkeln var avslutat säger Ingemar med ett stort leende,"Detta har varit så roligt och alla har varit så engagerade, det trodde jag aldrig" 

Till hösten har du chans att gå studiecirkel i Heraldik - läran om att skapa vapensköldar.