Tillbaka

Smygfink på Grosshamns Fältstation

Från den 1 maj och till den 31 augusti ringmärker Grosshamns Fältstation fåglar från när och fjärran, varje år märks cirka 1600 fåglar. Fältstationen tar emot grupper för guidning och Studieförbundet Vuxenskolan anordnar bland annat föreläsningar om ringmärkning.

SVs Ing-Marie Artursson lyfter särskilt en grupp som märktes mer än alla andra under våren: klass 2 från Hunneboskolan. Det var 18 barn och fem lärare som kom. Gunnar Selstam, som var dagens guide, visade bland annat en koltrast som barnen fick klappa. Gärdsmyg, en liten brun tätting släkt med ärlorna och som märkts sedan 1911, visades också. Dagen var mycket lyckad och barnen var glada när de lämnade stationen. När ett av barnen kom hem till sina föräldrar, utbrast hen:

- Och vet ni vad?! Vi såg en smygfink!

Fältstationen startade säsongen med öppet hus och det kom 54 personer denna dag, då det grillades korv, förelästes och guidades runt bland alla uppsatta nät.

Grosshamns Fältstation har idag 204 medlemmar och besöks flitigt under säsongen och de ringmärker varje dag.

Studieförbundet Vuxenskolans samarbete med fältstationen är nytt för i år och vi har anordnat kulturprogram var och varannan dag under sommarsäsongen. 74 program med totalt deltagare 202 blev det i år. Dessutom har vi genomfört fyra studiecirklar i ämnen som datakunskap, föreningsutveckling, fåglar för nybörjare och sträckläten på hösten.

Mia Ekegren
Avdelningschef SV Väst