Tillbaka

Studieförbunden: Transparens är viktigt

Tidningen NU har samtalat med några engagerade företrädare för folkbildningens organisationer och med Liberalernas Christer Nylander.

"Det finns helt klart en insikt om problemens allvarlighet. Men också komplexiteten i att kunna hitta lösningar som låter sig förnas med verksamhetens grund, folkbildningens frihet.

En bidragande faktor till komplexiteten kan vara att det rör sig om två i grunden olika problem. Ett problem är fusk med hur medel används. Här finns alltifrån det lilla, att ”avrunda” antalet deltagare uppåt till det omfattande och systematiska fusket som i fallet på Järvafältet där åtta av tio studieförbund drabbades." ur tidningen NU nr 39

Läs hela utdraget här

Medverkar gör:

Maria Graner är generalsekreterare för Folkbildningsrådet, den ideella organisation som bland annat förmedlar statsstöd till studieförbunden.

Christer Nylander är riksdagsledamot och andre vice ordförande för Liberalerna. Han är också ordförande för riksdagens kulturutskott.

Johan Fyrberg tillträdde som förbundschef för Studieförbundet Vuxenskolan i mars 2020.


Mer läsning i Hallands nyheter:


Katarina Erlingson: Fria tankars hem viktigare än någonsin

"Ledare Ledare 25/9. Den 24 september 1920, alltså för 100 år sen, bildades ”Fria tankars hem”, en studiecirkel som skulle bli grunden till det som sedan blev Studieförbundet Vuxenskolan. Det var två bröder i Slöinge, Rudolf och Eric Carlsson på gården Gåsabol, som tog initiativet." Ur Hallands nyheter.
Läs artikeln här

Vi vill fortsätta att uppfostra framtidens politiker!
Ordet är fritt - Vi antar utmaningen.
Svar på ledaren ”Fria tankars hem viktigare än någonsin"

"Vi tar tacksamt emot Katarina Ehrlingsons uppmaning, om en nystart av fria tankars hem; ”Studieförbundet Vuxenskolan borde med sin historia och med hänvisning till ”Fria tankar hem” ta initiativ till ett landsomfattande kommunikativt arbete för att ”uppfostra” de politiker och samhällsdebattörer som håller på att dra demokratin i smutsen”." Ur Hallands nyheter.
Läs artikeln här