Tillbaka

Valberedning - superhjältar i ideell förening

Valberedningen – några av superhjältarna i en ideell förening! Valberedningens huvuduppdrag är att trolla fram nya förtroendevalda som kan få föreningen att glänsa ännu mer. De är som en magisk hatt, och ur den ska de dra fram både nya styrelsemedlemmar och revisorer – inte ens Houdini kan matcha den konsten!

Deras effektivitet beror på att de är aktiva föreningsmedlemmar, deltar i möten och evenemang för att förstå föreningens medlemmar och deras kompetenser. De bör kontinuerligt övervaka föreningens utveckling, identifiera kunskapsbrister och följa diskussioner på internetforum om föreningen. Valberedningen ska också interagera med medlemmar och styrelseledamöter för att bedöma styrelsens förmåga att leda föreningen.

Valberedningen är som spioner, fast med en hjärna full av medlemslistor och föreningsprotokoll. De behöver snoka runt i styrelsemöteshemligheter och spana på internetforum för att hålla koll på vad som är hett i föreningen. De är som föreningens egna James Bond-agenter!

Om du har fått det ärofyllda uppdraget att ingå i en valberedning kan du få utbildning av oss på SV Väst. 

Att gå en studiecirkel i valberedning kan vara mycket fördelaktigt av flera skäl:

Kompetens och kunskap: Cirkeln ger dig en djupare förståelse för valberedningens roll och ansvar i en ideell förening. Du lär dig om de juridiska och organisatoriska aspekterna av valberedningens arbete.

Effektivitet: Genom att utbilda dig i valberedningens bästa praxis och metoder kan du bli en mer effektiv valberedningsmedlem. Du kan lära dig hur man effektivt söker och utvärderar kandidater samt utvecklar en strategi för att hitta rätt personer för förtroendeuppdrag.

Föreningsframgång: En välutbildad valberedning kan vara avgörande för föreningens framgång. Genom att utbilda dig i valberedningens arbete bidrar du till att föreningen kan välja de bästa ledarna och revisorer som kan leda föreningen framåt.

Sammanfattningsvis kan en studiecirkel i valberedning vara en värdefull investering för engagerade i ideella föreningar. Så, nästa gång du ser valberedningen i föreningen, kom ihåg att de är som magiker och spioner - allt i ett! De är föreningens egna superhjältar, redo att göra föreningen ännu bättre med sitt engagemang.

Anmäl dig till utbildning i Uddevalla

Anmäl dig till utbildning på distans

Publicerad 2023-09-05 av Therese Johansson Kläth och Ammii Asplund