Tillbaka

Välkommen Eva Jantzen

Eva ska arbeta med att driva och utveckla verksamhet i Dalsland, med fokus på Färgelanda kommun, och ha sin bas i Högsäter.

Berätta lite kort om dig själv?

När jag får frågan var jag kommer ifrån har jag svårt att svara… Född i Linköping, men bodde i Seattle, USA mina första 7 år – kom tillbaka till Sverige och Vänersborg som 11-åring. Detta satte nog grunden till min lust att resa, uppleva olika kulturer och träffa nya människor.

175 kor på andra sidan jorden

Så snart gymnasiet var klart – var det dags att ge sig ut i världen. Mitt första utlandsjobb var att mjölka 175 kor i Nya Zeeland – ett land som jag återkommit till många gånger och på senare år även rest till som reseledare, senast februari 2020. Mitt resande fortsatte – blev många jorden runt resor innan de högre studierna började och förstås många olika arbeten mellan resorna för att ha råd.

Guide norr om polcirkeln

Började plugga ekonomi med inriktning marknadsföring vid Luleå Universitet och det var också under denna period som jag började arbeta som reseledare. Det blev uppdrag på Nordkalotten med guidning både på svenska och engelska. Yrket som reseledare och guide är något som följt med som en röd tråd, men ofta parallellt med annat.

Från Maldiverna till en ladugård i Kville

Mellan 1991 och 1993 jobbade jag som marknadsförare på Maldiverna och det var där jag träffade min första man. Jag flyttade med honom hem till Jore Gård i Kville, Bohuslän. Vi hade många fina år ihop och fick en son 1995 – Oscar. Vi drev företag ihop, startade företag i USA och bodde även där under några år under igångsättningen. Men när de flög in i World Trade Center i New York, påverkades våra affärer så att vi var tvungna att flytta hem igen och drev företaget vidare i en ladugård i Bohuslän.

Med sämre tider var det dags för mig att göra något annat och jag började som lärare inom turism och ekonomi på Strömstads Gymnasium, 2001. Trivdes bra och fick chans att läsa in pedagogiken samtidigt som jag jobbade och fick lärarlegitimation. Av olika orsaker skilde vi oss 2006 och Uddevalla blev min nya bas – mest av praktiska skäl först – då jag lätt kunde ta mig till olika uppdrag på egen hand. Men kom senare att trivas riktigt bra i Uddevalla – hjärtat av Bohuslän.

Mitt första möte med SV

2006 startade jag mitt eget bolag TourCom – som utbildar i guide & reseledarteknik samt i värdskap. Under två år var jag anställd av Vuxenutbildningen och ansvarade för och Hotell– och konferensutbildning i Uddevalla. När denna utbildning först drogs ner till lärlingsutbildning och sedan lades ner var det lagom för mig att våga satsa på eget till 100% på TourCom AB och reseuppdrag som reseledare och guide. Detta är det jag gjort de senaste åren och trivs väldigt bra med denna kombo. Hade under denna period även cirklar på Studieförbundet Vuxenskolan i Uddevalla i engelska och guideutbildningar.

2012 blev livet lite lättare och mysigare, då jag träffade Nicko – min man sedan 16/5 2020. Nicko bodde redan här och är orsaken jag för tre år sedan flyttade just till Högsäter. Här trivs vi bra!

Ja, vem är jag – en livsglad entreprenör, som gärna ger mig på nya utmaningar!

Hur känns det att ha börjat jobba för Studieförbundet Vuxenskolan? 

Spännande och härligt att få börja med ett nytt jobb på hemmaplan och särskilt i dessa tider. Tänk att kunna gå till jobbet! Sedan tidigare kände jag flera inom organisationen, då jag både lett cirklar och haft värdskapsutbildning – så jätteglad att bli en del av detta gäng. Har mycket att lära och ser det som en utmaning och möjlighet att driva verksamheten här i Färgelanda kommun. Min tjänst är deltid – för mig bra för det ger goda möjligheter att kombinera min andra verksamhet.

Vilka är dina arbetsuppgifter?

Att skapa nätverk och se till att det blir många tillfällen till möten och lärande. Vuxenskolan ska vara just den platsen – här i Högsäter finns fina lokaler som behöver användas. Jag vill utöka verksamheten och skapa nya cirklar, där deltagarna kan få samvaro och samtidigt mer kunskap inte minst av varandra.

Vad tänker du när jag säger...
Bildning: utbildning i en trivsam form
Favoritfärg: grön
Studiecirkel: engelska
Sociala medier: FB
Utanförskap: Trist
Makt: Hellre en bra ledare
Nyfikenhet: Levnadsglad
Miljötips: Egen vattenflaska
Boktips: Guide & Reseledare av Eva Erlandsson (ISBN: 9789147108145)
Mitt ordspråk: ”Att resa är att leva”

 

Publicerad av  Therese Johansson Kläth 2020-05-13