Tillbaka

Välkommen på middag

Äntligen är det dags för planering! Uppstartsmöte på Studieförbundet Vuxenskolan med cirkelledaren Josefin Wintermo, vi pratade om vad det gick ut på och planerade menyer och skrev inköpslistor. Deltagarna var Emelie, Erik, Christer och Kricke.

Första träffen var hemma hos Emelie.
Hon bjöd på tacos och chokladpudding.

Gästerna skulle komma klockan fem,
men de kunde inte vänta.
De kom klockan fyra
Alla hjälptes åt att laga maten,
det var roligare.

Josefin stod med händerna på ryggen.
Redo om någon behövde hjälp.
Men det gick bra utan hjälp. 

Halvåtta hos mig 2.jpeg

Anne Pettersson provar den nya metoden med stöd från arvsfonden

-Jag frågade Erik i gruppen om det hade varit roligt och det hade varit ”Jävla roligt”. Den största vinsten förutom att de fick öva sig på att laga mat var att de fick umgås utan personal och anhöriga, de fick vara som vanliga vuxna. Vi planerar att sprida Välkommen på middag i hela SV Väst, man behöver bara en cirkelledare och fyra kompisar. 

Hushållningssällskapet har med stöd av Arvsfonden tagit fram kursmaterial, kokbok och appar till Välkommen på middag tillsammans med SV och FUB. Det är en cirkel för personer med funktionsnedsättningar som behöver lite extra stöd för att kunna bjuda hem vänner på middag. Vi i Lysekil fick bidrag till att köra en testcirkel och det tackade vi ja till direkt. 

Kontakta mig gärna så hjälper jag till. 

Annie Pettersson/Verksamhetsutvecklare 

Mer om Välkommen på middag 

“Välkommen på middag” har som syfte att skapa förutsättningar för att få nya vänner, öka livskvaliteten och förbättra den sociala hälsan för personer med funktionsvariationer genom att laga mat och göra det enkelt för alla att bjuda på middag. 

Materialet är ett faktamaterial med information om mat och måltider. Det ger en fördjupad kunskap om bland annat områden som näringslära, livsmedelskunskap, livsmedelshygien och specialkost. Allt baserat på aktuell forskning och vedertagna riktlinjer. Det är inte lätt att vara konsument i det uppskruvade mediabrus som förekommer idag. Många känner sig vilsna av den mängd information som ges via sociala medier, tidningar, radio och TV. Detta material ska fungera som en vägvisare när du söker kunskap och behöver råd när frågor ställs om vår mat och ge information som man kan lita på. Syftet är att ge ökad kunskap vilket i sin tur ger en större förståelse kring mat, hälsa, ekonomi och miljö. “Välkommen på middag” har skapats och genomförts som ett pilotprojekt av Hushållningssällskapet med finansiering från Arvsfonden. 

Läs mer på Hushållningssällskapets hemsida