Tillbaka

Visst är det gott med chips!

Syntolkning bild: Rollator med en hink fylld med jord och planteringsfrön

Det var en av alla underbara diskussioner som kom upp i cirkeln Odla på din balkong på ett LSS-boende i Trollhättan i april. Ett härligt gäng samlades i en park nära bostaden. Cirkelledaren hade med sig vad som behövdes rent praktiskt och deltagarna kom med gröna fingrar. 

-Vi har tagit vara på plasthinkar och krukor som skulle slängas. I hinkarna har vi satt potatis, men först borrade vi hål i dem så vatten kan rinna ur, säger en av deltagarna.

Så här gör du när du ska odla potatis i en hink, ladda ner pdf

Potatisen får inte bli dränkt i vatten, då blir det inga potatisar. Diskussionen om olika potatissorter, tidig/sen, mjuk/hård kom upp och alla berättade hur favoritpotatisen skulle serveras. Kokt potatis, mos, gratäng, stekt och sist kom chips upp, allt så gott på sitt sätt. Vi pratade hur en gör mos, gratäng och så vidare. Men även att en kan göra chips hemma, men att det är farligt med varm olja, den kan både börja brinna och är så het att får en den på sig blir det brännskador. Bäst att köpa favoritchipsen i affären även i fortsättningen. 

Så var det dags för solrosfrön att komma i kruka och jord. Det pratades om vad en gör med växten och att den växer sig hög, soligt gul och vacker. Det finns de som torkar och äter solrosfrön och att det går att köpas som godis i affären berättar en deltagare. Fåglarna kan äta fröna sa en annan och vips var vi inne på att vi tillsammans ska göra fågelmat till vintern. Så härligt med kreativa deltagare och se glädjen i att träffas och byta kunskaper. 

I det sista momentet sådde vi sockerärtor. Hur gott är inte det sa en deltagare? Synd att de är så dyra i affären annars hade jag köpt det och ätit oftare. Fröna kom i jord och efter lite fika ute i solen kilade deltagarna hem till sina lägenheter och balkonger. Alla lovade att vattna och sköta om sina blivande plantor.

-Vilka härliga timmar tillsammans sägerKicki Ståhl, verksamhetsutvecklare på SV Väst .

Fler LSS-boenden kommer få besök och mer frön och potatisar ska ner i jorden, gro och växa till glädje för personerna.