Folkbildning på afrikanskt

I oktober reste avdelningschef Mia Ekegren med några andra representanter från Studieförbundet Vuxenskolan till Kenya för att sätta slutpunkten på ett länge eftersträvat mål: att inviga ett bibliotek i byn Kamusinde i nordvästra Kenya. Biblioteket ersätter det gamla, byggt på traditionellt sätt och som kanske bara håller i tio år. Det nya är byggt i sten, och ska kunna stå kvar länge.

Bland eldsjälarna på plats fanns en liten dam som känner till Kenya och Kamusinde som ingen annan. Inga-Britt Karlbom har varit engagerad i cirkelverksamhet i Kenya under 26 år. Allt började när Kooperativet Utan Gränser (idag We Effect) startade ett landbygdsutvecklingsprojekt. Men efter några år tvingades man inse att projektet inte kommer att fungera om befolkning inte får utbildning. Studieförbundet Vuxenskolan var med på tåget och letade efter ambassadörer som fungerade som länk mellan SV och Kenya. Inga-Britt Karlbom var med från första stund och representerade distriktet Västsverige.

1989 gjorde hon sin första studieresa till Kenya. Sedan dess har hon varit där otaliga gånger. – Jag har tappat räkningen, skrattar hon. Även efter så många år har hon inte tappat glöden. Från början hade det varit tio SV-distrikt som var representerade i Kenya. De senaste femton åren har bara Inga-Britt varit kvar och det verkar inte som hon har fått nog än.

Varje år hålls mellan 25 och 30 studiecirklar i Kenya. Studieförbundet Vuxenskolan utbildar cirkelledare och står för studiematerialet. Det är bara cirkelledaren som behöver kunna läsa, sen sprider han eller hon kunskapen till de andra.

Det är framför allt cirklar inom land- och jordbruk som dominerar, som till exempel hur man får en större skörd eller hur man bygger en fiskedam. Allt viktigare blir även allt omkring hygien, som att hålla köket rent och olika slags kvinnosjukdomar.
Förutom biblioteket invigdes även en ny kokhydda. Den gamla hade ingen rökutgång, så hyddan var alltid var fylld med ohälsosam rök. Den nya har skorsten som säkerställer en mer ofarlig vistelse i hyddan. Sista nya byggnaden är väl det viktigaste huset i hela byn, anser Inga-Britt: en toalett.

Mia Ekegren skrev en blogg före, under och efter resan. Klicka här för att ta del hennes spännande folkbildningsutflykt.