40 år i folkbildningens tjänst

Redan när Kerstin jobbade för Centerns Ungdomsförbund i Stockholm kom hon i kontakt med Studieförbundet Vuxenskolan. Eftersom Centerpartiet är en av SVs grundorganisationer deltog Kerstin i början av 70talet som ombud på förbundsstämman i Malmö.

Kerstin Wennebro

När hon 1976 flyttade till hemtrakten Umeå började hon på SV i Västerbottens distrikt. Från början hade Kerstin flera järn i elden, något som inte förändrades de kommande 40 åren. Hon var bland annat biträdande distriktschef och ansvarig för cirkelledarutbildningar och verksamheten för funktionsnedsatta.
Kerstin flyttade till västkusten 1988 och hamnade på SV i Uddevalla. Här var hon avdelningschef fram till nyorganisationen 2012. ”Jag hade förmånen att vara med i organisationsutredningen, så jag känner mig lite skyldig till den organisation som finns idag”, skämtar hon.

Hennes uppgift i Uddevalla var inte lätt. ”Vi behövde börja från början”, kommer hon ihåg. Allt behövdes bygga upp från noll. varken ekonomin eller verksamheten var mycket att komma med. Så småningom blev Uddevalla en av de största avdelningarna, berättar Kerstin med stolthet i rösten. Efter omorganisationen blev Kerstin, förutomsina uppgifter som verksamhetsutvecklare, kvalitetsansvarig och del av ledningsgruppen.

”Vet du vad jag gör just nu”, frågar hon när hon svarar på frågorna till nyhetsbrevet. ”Jag tvättar mattor från Vuxenskolan”. Hon hade lovat att tvätta dem varje sommar och hon tänker inte sluta med det bara för att hon kan njuta av pensionärslivet nu. För Kerstin var jobbet på Vuxenskolan inte bara ett jobb – ”det är ett sätt att leva”. Hon tycker det var härligt att se människor växa och utvecklas.

Under sin tid hos SV såg Kerstin till att hålla sig sysselsatt. Så satt hon i Förbundsstyrelsen, var ordförande för fackförbundet i 15 år och jobbade fram studiematerial för funktionsnedsatta. Sen kom punkten då hon kände sig nöjd som anställd och redo för ett liv som pensionär. Fast det betyder inte att Kerstin vill lägga sig på latsidan.

”Jag kommer alltid att jobba för folkbildningen”, bekräftar hon. Hon är aktiv i olika föreningar och hjälper till när det gäller att bilda studiecirklar och skapa kulturprogram. Skillnaden är att hon nu kan välja sin tid, skrattar hon. Till slut citerar Kerstin en före detta kollega som sa: ”Nu är jag VD i mitt eget företag.”