Hållbarhetsgruppen tipsar om klimatsmart jul

1. Resan: Ta tåget!
Den största klimatpåverkan vi gör i jul är antagligen att vi reser mycket. Att ta tåget är klimatsmart och dessutom mycket säkrare än att köra bil. Om du åker ett av SJ:s alla eltåg är resan miljömärkt med Naturskyddsföreningens märkning Bra Miljöval. Att åka expressbuss till julfirandet är också ett miljövänligare sätt att resa.

2. Maten: Köp ekologiskt!
I år kommer det att finnas ett större utbud av ekologisk julmat än tidigare. Fler grisbönder har ställt om till ekologiskt vilket gör att utbudet av ekologisk julskinka blivit större. Välj en KRAV-märkt skinka i första hand.
Ekologisk sill och ekologisk julöl och nubbe finns också. Vill man ha ett ännu klimatsmartare julbord satsar man på mer gröna rätter och tar lite mindre kötträtter. Det vilda köttet är också mer klimatsmart.
Släng ingen mat! Spara maten som blir över under jul och frys in för att ätas senare. Det är en av de bästa insatserna för klimatet.

3. Granen: Köp svenskt!
En vanlig svensk gran är miljöbättre än både ädelgran eller plastgran av PVC. Många granar som säljs här hemma kommer från Danmark, vilket ger långa transporter med stor klimatpåverkan. Fråga var granen är odlad och försök få tag på en närproducerad! Kortare transporter innebär också att granen är färskare och barrar mindre. En ädelgran kräver mer konstgödsel och bekämpningsmedel än vanlig gran. Om du har trädgård kanske du kan satsa på en permanent utegran i trädgården? Du slipper köpa ny gran varje år och sparar både pengar och miljö.
Plastgran är inte miljövänlig sett ur ett livscykelperspektiv, inte ens om den används i tio år. Plastgranar tillverkas huvudsakligen i Asien och transporteras tusentals mil för att komma till Sverige. Plasten är stel och skör, därför tillsätter man ofta mjukgörare; så kallade ftalater. Vissa ftalater är klassade som hormonstörande och är misstänkt cancerogena. När PVC förbränns kan det bildas giftiga dioxiner som också kan vara cancerogena.

4. Paketen: Ge bort en klimatsmart klapp!
Här är några tips:
• Boken ”100 sätt att rädda världen” är en inspirerande, vacker och välgjord bok
• Mobilladdare – nu finns ett bärbart ”vindkraftverk” för laddning av exempelvis mobil och ipad
• Vindkraftsandelar, kan bokas hos många elbolag
• Till den som vill gå ett steg längre – ge bort ett vindkraftverk att ha i trädgården
• Ge en upplevelse, vem vill inte ha ett presentkort på hembakade bullar eller dylikt

5. Skräpet: Återvinn julen!
Värmeljusen
Varje svensk förbrukar i genomsnitt 33 värmeljus/år. Ljusen räknas som förpackningar och ska slängas bland metallförpackningar på återvinningsstationen Återvinning av alla värmeljusbehållare motsvarar utsläpp av tusen ton koldioxid per år. Men ta loss den lilla metallpluppen som veken sitter fast i – annars kan inte aluminiumet i koppen återanvändas, och aluminium är den metall som kräver mest energi för att produceras. På Blomsterlandet och Clas Ohlson finns ekologiska värmeljus utan vare sig paraffin eller palmolja.

Julklappspappret
Samla allt papper från paketöppningen och lägg det i insamlingen för pappersförpackningar eller återanvänd det själv! Paketsnören och annan mjukplast slängs i insamlingen för plastförpackningar i vissa kommuner – i andra är det brännbart. Glas: Sillburken, andra glasburkar och flaskor ska lämnas i glasåtervinning och locket på burkarna i metallåtervinningen. Glas är energikrävande att tillverka så återvinningen bidrar till minskad klimatpåverkan.

Lampor
Alla trasiga smålampor från julgransljusens, elljusstakar, luciakronor etc. lämnas som el-avfall på återvinningscentralen.

Matavfall
Bor du i en av de 125 kommuner i landet som samlar in källsorterat matavfall, kan du bidra till att dina rester tas omhand på bästa sätt. I vissa kommuner blir dom till biogas som ger energi.

6. Energin: Spara, spara spara!
Den bästa insatsen vi kan göra för klimatet är att minska på vår energianvändning. Det är nämligen den sista energin vi använder som är den smutsigaste. Alla energi från den nordiska marknaden som blir ”över” exporteras till övriga Europa där den kan ersätta kolkraftsel. Så släck lampor när du går ut! Använd LED-lampor (lysdiodlampor) i julbelysningen! Sätt timer på julbelysningarna så de inte står på mitt i natten och mitt på dagen när det är ljust! Slå ifrån digitalbox och TV helt när de inte används (ej i standby-läge)! Ladda apparater bara för den tid som behövs!

Källa: Naturskyddsföreningen