Olika kulturers mat

Söndagen den 8 november gick startskottet för ”Mångfaldsmat på Orust”, där Studieförbundet Vuxenskolan samarbetar med lokala initiativtagare och de asylsökande i Ellös.


Deltagare är kvinnor från asylboendet på Sjögården i Ellös och kvinnor från Orust. Dessa orustbor bistod med biltransporter, men framför allt ville de delta i gemenskapen och lära sig något om andra kulturers kök.


Åtta träffar genomfördes och det lagades mat från Palestina, Gambia, Syrien, Somalia, Eritrea och Sverige. Mycket skratt och även en hel del språkträning har det blivit! Ett viktigt inslag var också att lära sig om lokala råvaror. Därför turades kvinnorna från asylboendet om att följa med och handla från lokala producenter.
På avslutningen bjöds det på en stor internationell buffé. Näringsidkare och organisationer på Orust bidrog genom att skänka livsmedel och ekonomiska bidrag till sammankomsterna.


Initiativet blev en sådan succé att Mångfaldsmat Orust fortsätter i projektform med stöd av Tillväxtverket under 2016. Då blir det fokus på hur det är att driva restaurang och ett viktigt inslag är att skaffa sig kunskap om svensk livsmedelslagstiftning.