Vi plockar svamp

Glädjebesket för alla svampälskare – i år blir det mycket svamp …” förkunnade Expressen den 9 juni 2017.

Att svampar älskar regn är allmänt känt – och om Expressens förutsägelse besannas beror på i vilket hörn av vårt område du bor, t.ex. hade Göteborg nästan dubbelt så mycket nederbörd som Vänersborg under juni månad. Skulle det ha varit väldigt torrt, där du bor, så behöver du inte ge upp. Kantareller går att hitta ändå fram till första frosten. Alltså fram med korg och svampkniv och ut i skogen.

Bästa stället att hitta kantareller är där det finns träd: tall, gran, björk, asp, ek, hassel, bok och lind. Det beror på att kantareller i motsats till många andra svampar lever i symbios med gamla träd, som levererar sockerämnen till svamparna. Därför lyckas du inte om du går på kantarelljakt i en ganska ung skog.

Kantarellen - eller ”Skogens Guld” som den även kallas . är den perfekta svampen för nybörjare. Det är nästan omöjligt att förväxla den med en giftig tvilling. I fall du tar med dig hem narrkantarellen av misstag, då är den ”bara” oätlig. Försiktigare behöver du vara om du är ute efter trattkantareller. De har den toppiga giftspindelskivlingen som dubbelgångare. Som namnet låter anta är den mycket giftig, men går att känna igen genom en toppig hatt och rödbruna skivor.

Vill du veta mer om svampar så kan du anmäla dig till en av våra cirklar:

Svampkunskap i Uddevalla
http://www.sv.se/avdelningar/sv-vast/kurser/svampkunskap--48639/

Svampkunskap i Lysekil
http://www.sv.se/avdelningar/sv-vast/kurser/svampkunskap--48640/