Usha Deminger älskar pyssel och hon älskar djur

Usha

Usha Deminger älskar pyssel och hon älskar djur. Utöver två lamor, två hästar, två hundar och en katt kan Usha kalla en fårflock sin egen. Det låg nära till hands att leta efter något vettigt att göra med ullen som blev bara mer och mer med tiden. Så kom det sig att Usha var med i en tovacirkel hos Studieförbundet Vuxenskolan och en passion väcktes. Hon som hade pysslat hela sitt liv, skapade nu många fina ting av ull.

Sen upptäckte Usha en artikel om lidandet hos våldtagna kvinnor i Kongo och om Dr Denis Mukwege, som gör allt för att hjälpa dessa kvinnor på Panzissjukhuset.

Jag kunde inte läsa om det här och inte göra någonting, berättar Usha. Hon frågade sin pappa hur hon kunde komma i kontakt med denna osjälviska man för att stödja honom på något sätt. Då visade det sig att pappan kände Dr Denis Mukwege eftersom han hade många kontakter i Afrika via jobbet. - Pappa hade berättat om missförhållande i Kongo flera gånger, men jag hade inte lyssnat, medger Usha. Men nu ville hon hjälpa till. DenisÄngelprojektet föddes.

Oavbrutet tillverkar nu Usha söta ullänglar, som hon säljer. Pengarna donerar hon oavkortat till Panzissjukhuset. Enda undantaget var när Usha lät trycka informationsbroschyrer. Jag hade tyvärr inte råd att betala allt själv, förklarar hon.

Efter inte mer än sju månader hade Usha samlat ihop 140 000 kronor – och projektet bara växer och växer. Nu är det inte bara ullänglar som tillverkas och säljs för det goda ändamålet, utan även kort och annat. Med tiden har det blivit allt fler frivilliga som stödjer Usha. De lämnar eller skickar alla möjliga slags alster till Usha för att sälja. Facebookgruppen som skapades för detta har redan 194 medlemmar. Sedan januari har DenisÄngelprojektet en egen gilla-sida på Facebook och har fått 461 gilla-markeringar.

I höstas träffade Usha Dr Mukwegea i egen person, när han gästade Skavlan. Det var stort och hans tack betydde mycket för Usha. Hon vill kämpa vidare.

Vi från Studieförbundet Vuxenskolan är imponerade av Ushas insats och stolta över att se vad en enkel studiecirkel kan åstadkomma. Vi kommer att stödja Usha i framtiden och det blir väl en hel del Denisänglar som tack till föreläsere.

Läs mer om DenisÄngelprojektet

Läs mer om Dr Mukwege och kvinnornas situation i Kongo