Uppdrag Vardagssvenska

Målet är samma, men det finns en liten skillnad: Från början kunde cirklarna röra sig inom alla möjliga ämnen, så länge alla pratade svenska under tiden. I Vardagssvenska är innehållet av en fast studieplan och cirkeln måste vara på minst 40 studietimmar.

Målgruppen är fortfarande alla asylsökande samt boende med personnummer på Migrationsverkets förläggningar. Fokus ligger på att tala svenska och kunna göra sig förstådd i vardagssituationer som att hälsa, handla mat, gå till vårdcentralen eller fråga om vägen.

SV Väst har cirklar i Vardagssvenska i åtta kommuner med 326 planerade deltagare. Målet är att nå upp till 400 deltagare före årets slut. De flesta cirklarna genomförs på Dalaberg/Uddevalla och i Åmål. På flyktingförläggningen Dagsholm i Färgelanda gör volontärer ett fantastiskt arbete med Vardagssvenska, så även på Tjörn och Orust, i Svenshögen och i Strömstad. På Restad Gård i Vänersborg samarbetar vi med Röda Korset. I Uddevalla har vi tillsammans med den internationella kvinnoföreningen Tehus Fyrbodal tre grupper i Vardagssvenska.

Det är fantastiskt att se alla som ställer upp med sin tid och kunskap för att hjälpa våra nysvenskar in i det svenska samhället.