Fläta en halmhatt - semidigital

Information

Lär dig alla moment från ett knippe halm till en hatt! Kulturhistoria och materialkunskap kommer på köpet!

Arbetet med att tillverka en halmhatt består i tre steg: Rensa, fläta och montera. Alla lika viktiga för ett bra resultat. De första två handlar om att förebereda materialet och den sista om att kontruera hatten. För att få möjligheten att göra hela processen själv bygger kusen på två delar.

Den första delen består av två digitala träffar där du lär dig att rensa och sedan att fläta halmen till en fläta. Därefter ses vi för en tvådagarskurs på Nääs där vi har med oss våra långa halmflätor som vi sätter samman till färdiga hattar.

Samtidigt lär vi oss lite om kulturarvet kring halmhatten, som är en gammal tradition från Dalsland.
Halmen vi använder är av sorten svedjeråg, som lämpar sig bra till slöjd.

Kursen knyter an till projektet "Odla din hatt" där den som ville kunde få utsäde och instruktioner för att odla egen svedjerågshalm, en lagom mängd för en hatt. Men har du inte odlat själv går det att köpa.

Kursen anordnas i samarbete med Slöjd & Byggnadsvård.

Kursledare
Elinor Brouang Möller är designer och slöjdare. Elinor vrider och vänder, utvecklar och utforskar materialet svedjeråghalm. Genom halmslöjden som teknik transformeras idéer och skisser för att skapa hållbara produkter med ett negativt koldioxidutsläpp. Under sitt alias Halmelli undervisar och föreläser Elinor i traditionell halmslöjd. Läs mer om Elinor på hennes hemsida frugalform.se.

Fika och lunch
Välkomstfika, kaffe/te och enklare lunch ingår i kursavgiften. Lunchen är en soppbuffé som serveras i slottsboden. Anmäl önskemål om specialkost i förväg till SV.

Tag med
Svedjerågshalm till hatten finns att köpa finns på Halmens hus i Bengtsfors och i Slöjd & byggnadvårdsbutiken på Nääs. Om du inte har odlat din egen vill säga.

Till den fysiska kurshelgen tar du med en hink och en handduk.

Att tänka på
Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid innan kursen startar.

Parkering sker nere vid Källnääs (skyltat) och det tar en liten stund att gå mellan parkeringen och Slöjdlärarseminariet. Betalning i automat eller via app. Pengarna går till att bevara byggnaderna på området.

NÄR, VAR, HUR
Datum:
Onlineträffar: 3 oktober och 10 oktober 2024
Kurshelg på Nääs: 19-20 oktober 2024
Tider:
Online: 18:30-20:30
Helgkurs: lör-sön kl 10-16
Kursledare: Elinor Brouang Möller
Avgift: 3 250 Kr
Plats: Vinkelsalen i Slöjdseminariet, Nääs

Betalar du med presentkort?
I anmälningsformuläret välj "Betala med faktura istället för Klarna" och ange ditt presentkortsnummer under "Lämna ett meddelande", så ordnar vi detta! Du kan också betala en del av kursavgiften med presentkort (exempelvis om presentkortet inte räcker till hela kursavgiften). Vi drar då av det belopp som finns kvar på ditt presentkort och fakturerar dig resterande del av kursavgiften.

Anmäl dig här till höger alternativt via mail: lerum@sv.se eller telefon: 0302-158 58

Mer info finner du här

Startdatum:

2024-10-03

Tid:

18:30 - 20:30

Antal tillfällen:

4

Veckodag:

Tors Lör Sön

Lediga platser:

Arrangemangsnr:

53363

Plats:

Nääs Slöjdlärarseminariet Otto Salomons Väg 16 44892 Floda

3 250 SEK