Fönstertillverkning

Information

Kurs i fönstertillverkning
Kursen är för dig som redan kan renovera gamla fönster men kanske behöver komplettera med en ny fönsterbåge, eller är nyfiken på hur det går till att tillverka en ny fönsterbåge.

Under kursen genomför vi alla moment i fönstertillverkning från fräsning av bågprofiler till sammansättning av den färdiga bågen. I kursen ingår teori kring virkesval och trähantering. Vi gör sammanfogningar av bågvirke och infällning samt korsmöte av spröjs. Vi använder både handverktyg och elverktyg. Arbetet sker självständigt med hjälp av handledning. Beroende på gruppens kompetensnivå sker genomgångar individuellt eller i helgrupp. Under kursen tillverkar du en mindre rektangulär fönsterbåge med korsspröjs. Mått bestämmer du själv. Har du behova av en enklare fönsterbåge så går det självklart bra att tillverka en sådan.

Praktik och teori varvas under dagen. Materialkostnad utgår för det som du gör och tar med dig hem så ha gärna med dig kontanter till kursledaren. Materialkostnaden för en mindre fönsterbåge är cirka 100 kr/deltagare.

Kursen anordnas i samarbete med Slöjd & Byggnadsvård.

Kursledare
Kursledare är möbelsnickaren, bonnasnickaren och byggnadsvårdaren Manne Swedberg som själv började sin bana med att gå snickeriutbildning på Nääs. Manne är mycket rutinerad och arbetar både som kursledare och rådgivare inom byggnadsvård för Slöjd & Byggnadsvård. Han utför även mindre finsnickeriuppdrag genom sitt företag.

Vill du betala med presentkort?
Se längre ner på sidan för detaljerad information.

Äta
Enklare lunch, välkomstfika samt kaffe/te ingår i kursavgiften. Anmäl önskemål om specialkost i förväg.

Tag med
Arbetskläder/oömma kläder, eventuellt handskar och oömma skor. Ta gärna med en varm tröja om det är kallt ute.

Vi har alla verktyg och maskiner som behövs för att genomföra kursen - men har du verktyg eller maskiner hemma som du gärna skulle vilja jobba med och lära känna mer är du självklart välkommen att ta med dem. Enkla hörselkåpor och skyddsglasögon finns att låna.

Det kan vara bra att ta med sig ett anteckningsblock och en kamera så att du kan dokumentera de olika momenten.

Fönster att arbeta med, t ex en påbörjad fönsterbåge eller måttuppgifter för att tillverka en ny.

Att tänka på inför kursstart
För att vi ska hinna klart är det viktigt att ni är på plats i god tid innan kursen startar.
Glöm inte att ta med eventuella glasögon som du kanske behöver för att kunna snickra (terminalglasögon) samt läsa ritningar med (läsglasögon).

Kommer du med bil? Då gäller följande: Parkeringen sker vid märkt betalparkering på de grusade parkeringarna på Seminarieområdet - följ skyltning.
För att spara tid ladda gärna ner appen innan du kommer.
Ett litet tips! Går du en helgkurs så motsvarar det ungefär priset av ett halvårskort 250 kr.

När, var och hur
Datum: 11-13 oktober
Tid: Fredag 13-17, lördag & söndag 10-17
Kursledare: Manne Swedberg, finsnickare
Avgift: 3190 kr, Materialkostnad 80 kr/löpmeter för bågvirke tillkommer. Materialkostnaden för en mindre fönsterbåge är cirka 100 kr/deltagare. Betalas på plats till kursledaren.
Plats: Långa salen, Slöjdseminariet, Nääs

Betalar du med presentkort?
I anmälningsformuläret välj "Betala med faktura istället för Klarna" och ange ditt presentkortsnummer under "Lämna ett meddelande", så ordnar vi detta! Du kan också betala en del av kursavgiften med presentkort (exempelvis om presentkortet inte räcker till hela kursavgiften). Vi drar då av det belopp som finns kvar på ditt presentkort och fakturerar dig resterande del av kursavgiften.

Mer information om kursen och dess innehåll:
Anmäl dig här till höger alternativt via mail: lerum@sv.se eller telefon: 0302-158 58

mer info om kursen finner du här hos Slöjd & Byggnadsvård

Startdatum:

2024-10-11

Tid:

13:00 - 17:00

Antal tillfällen:

3

Veckodag:

Fre Lör Sön

Lediga platser:

Arrangemangsnr:

53199

Plats:

Nääs Slöjdlärarseminariet Otto Salomons Väg 16 44892 Floda

3 190 SEK