Knivslipning

Information


INNEHÅLL
I kursen ingår både teori och praktik. Ett kurstillfälle där jag delar upp tiden i första och andra "halvlek". Jag börjar med teoridelen där jag går igenom vad ett "knivstål" är, vad man bör tänka på vid hanteringen av detta, olika bladgeometrier, slipvinklar, rätt kniv för rätt uppgift, generella skillnader mellan europeiska och japanska stål och rent fysiskt vad som händer när man slipar och vilka steg i processen som MÅSTE passeras för att man ska uppnå ett önskat resultat.


Jag visar rent praktiskt hur man slipar och hjälper sedan alla deltagare med korrigeringar, tips och tricks. Jag tillhandahåller all utrustning vid kurstillfället och varje deltagare står vid en egen komplett "slipstation". Japanska våtstenar används som sagt vid kurstillfället, men tekniken fungerar på alla typer av slipstenar. Lunch ingår (vi äter hos food-courten som ligger granne med mig) och jag bjuder även på kaffe och lite fika. Efter genomgången kurs har man fått lära sig ALLT man behöver veta för att kunna slipa på egen hand. Jag visar de praktiska momenten på köksknivar och rekommenderar även deltagarna att ta med just köksknivar, eftersom formerna ofta är ganska enkla på dessa och därmed lämpliga att börja träna på. Man kan även ta med andra föremål om man vill, så kan vi gå igenom dessa i mån av tid. Finns lite låneknivar hos mig om man är för nervös för att testa på sina egna. :-)

Sliptekniken går sedan att tillämpa på en mängd olika föremål, t ex stämjärn, yxor, små hyvelstål, jaktknivar mm.

FÖRKUNSKAPER
Inga förkunskaper krävs

LEDARE
Jag heter Peter Andersson, född i Norrbotten och uppvuxen i en by utanför Luleå. Ett gediget friluftsintresse fick mig att vilja lära mig hur man tar hand om kniven och yxan. Jag inhandlade mina första slipredskap för ganska precis 30 år sedan. Detta var ju innan Youtube-eran och det mesta kring hur man gör har jag fått klura ut på egen hand. Erbjuder mina tjänster professionellt sedan ett par år tillbaka via mitt lilla sliperi "Vassterås Eggservice" i Västerås. Håller egna kurser i slipning på slipstenar (japanska våtstenar/vattenstenar används under kurstillfället) och håller även slipkurser åt Tormek (som tillverkar Sveriges mest kända slipmaskiner för eggverktyg).

BETALNING
Betalning sker via klarna när du anmäler dig via hemsidan!
Hos Klarna kan du betala med kort, via faktura eller direkt via din internetbank. Du kan också välja att delbetala. Du avgör själv utifrån dina önskemål och förutsättningar.
Om du har någon rabatt så måste du ringa in och anmäla dig och ange vilken rabatt du är berättigad till.

START
Startar vid angivet datum och fulltecknad grupp

ENKÄT
Du kommer i slutet av kursen att få en webbenkät via mail. Vi är tacksamma om du tar dig tid att svara på webbenkäten. Den ger oss underlag för att förbättra vår verksamhet. Tack på förhand.

VILLKOR
I samband med att du anmäler dig till denna kurs/föreläsning så godkänner du våra anmälningsvillkor och personuppgiftshantering.
LÄS MER HÄR

Startdatum:

2024-06-29

Tid:

10:00 - 16:00

Antal tillfällen:

1

Veckodag:

Lediga platser:

Arrangemangsnr:

73014

Plats:

Slakterigatan 10 Vassterås eggservice Västerås

1 695 SEK

Hitta hit

Har du några frågor?

Kontakta SV Västmanland