Pappspänning

Information

På denna kurs får du lära dig pappspänning, vilka material som används samt hur du blandar limfärg som passar bra att måla pappen med.

Pappspänning är en teknik som få behärskar idag. Av denna anledning är det tyvärr många pappspända väggar och tak som rivs ner eftersom många tror att de inte går att laga. När man pappspänner använder man en tjock gråpapp som blöts så att den sväller lite. Pappen spikas sedan upp i fuktigt tillstånd vilket innebär att när pappen sedan torkar krymper den och blir helt slät. Därefter ”makulerar” man skarvar och spikskallar med tunnare papp så att de inte syns.

Pappspänning var under en lång period fram till för drygt hundra år sedan en vanlig teknik för att åstadkomma en slät yta på ett ojämnt underlag. Ytan var oftast en timmervägg eller en lerklinad yta. Den pappspända, släta väggen eller taket kunde därefter målas eller tapetseras.

Kursledare
Maria Palm driver företaget MijaMaria Målare. Hon är utbildad vid Göteborgs universitet inom traditionellt byggnadsmåleri och har lång erfarenhet av att jobba med färg, måleri och byggnadsvård. Maria är en mycket duktig hantverkare och uppskattad kursledare.

Äta
Välkomstfika, enklare lunch och kaffe/te ingår i kursavgiften. Anmäl önskemål om specialkost i förväg.

Ta med
Arbetskläder/oömma kläder och oömma skor. Det kan också vara bra att ta med sig ett anteckningsblock och en kamera så du kan dokumentera de olika momenten.

Att tänka på
Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid innan kursen startar.

Kommer du med bil? Parkeringen sker vid märkt betalparkering på de grusade parkeringarna på Seminarieområdet - följ skyltning.
Eventuell parkering betalas av deltagaren. Du betalar i parkeringsautomat med kort eller med appen EasyPark (område 6459).

När, var och hur?
Datum: 5-6 oktober 2024
Tid: Lördag och söndag kl 10-17
Kursledare: Maria Palm
Avgift: 2890 kr
Plats: Vinkelsalen i Slöjdseminariet, Nääs

Betalar du med presentkort?
I anmälningsformuläret välj "Betala med faktura istället för Klarna" och ange ditt presentkortsnummer under "Lämna ett meddelande", så ordnar vi detta! Du kan också betala en del av kursavgiften med presentkort (exempelvis om presentkortet inte räcker till hela kursavgiften). Vi drar då av det belopp som finns kvar på ditt presentkort och fakturerar dig resterande del av kursavgiften.

Anmäl dig här till höger alternativt via mail: lerum@sv.se eller telefon: 0302-158 58

mer info om kursen finner du här hos Slöjd & Byggnadsvård

Startdatum:

2024-10-05

Tid:

10:00 - 17:00

Antal tillfällen:

2

Veckodag:

Lör Sön

Lediga platser:

Arrangemangsnr:

54280

Plats:

Nääs Slöjdlärarseminariet Otto Salomons Väg 16 44892 Floda

2 890 SEK