Sashiko - laga kläder med vackert japanskt broderi

Information

Varför slänga när du kan försköna? Sashiko är både en gammal japansk broderiteknik och en teknik som används till att lappa och laga kläder. Du kan förstärka och laga kläder och textilier med hål, med olika trådfärger och lappningen blir till vackra mönster.

KURSINNEHÅLL
Inte nog med att sashiko hjälper dig att lappa och laga dina kläder - på samma gång blir dina plagg personliga och unika! Vi kommer främst att jobba med lappa- och laga-projekt på våra kurskvällar men du får också öva på några olika broderistygn från sashikons värld.

Kursen är upplagd på följande vis:
Träff 1. Kursledare Ylva berättar om sashikons historia och vi tittar också tillsammans på några filmer som handlar om sashiko. Vi övar oss att brodera några sashiko-mönster som också kan bli t.ex en liten duk eller lapp för senare lappning.
Träff 2. Vi påbörjar egna lappnings-projekt - ta med egna kläder som behöver lappas och lagas.
Träff 3. Vi fortsätter egna lappningsprojekt och den som vill kan göra något enkelt re-make projekt med sashiko-metoden.

DATUM FÖR TRÄFFARNA
Denna korta kurs omfattar tre tillfällen och vi ses onsdagarna 2 oktober, 9 oktober och 16 oktober. Tiden 17:30-20.00 inkluderar en paus på 15 minuter och vi bjuder på kaffe och te.

KURSLITTERATUR OCH MATERIALKOSTNAD
Ni får instruktioner och ett informationsblad om sashiko med er hem och länkar till mera information. Ni får också förslag på bra böcker om sashiko.

På denna kurs ingår sashikons speciella nålar och garn i kursavgiften. Det finns en hel del tygbitar och material på plats, och du får också gärna ta med egna tygbitar. Ta med egna re-make projekt om du vill och kläder att lappa och laga med sashiko-metoden. Vi syr bara för hand.

FÖRKUNSKAP
Ingen förkunskap krävs. Vi rekommenderar att deltagare har fyllt 12 år.

VAD ÄR EN STUDIECIRKEL?
Denna grupp är en studiecirkel, vilket betyder att deltagarna är med och utformar innehållet och fortsätter att delta aktivt. Cirkelledaren erbjuder en grundplanering och sedan är deltagarna med och tycker till. Vi delar gärna våra frågor i gruppen och lär oss genom att hjälpa varandra.

KURSLEDARE
Ylva Rancken-Lutz är sociolog med många års erfarenhet av att leda kurser i hantverk och pralintillverkning. Hon har studerat hantverk och konst i Finland och USA och senast pralintillverkning i Sverige. Hon har också haft sin egen väv- och keramikstudio och har jobbat med återbruk i många år. Nu jobbar hon som egen företagare inom social hållbarhet och håller kurser i pralintillverkning, sashiko, re-make och keramik.

#TextilLund

Startdatum:

2024-10-02

Tid:

17:30 - 20:00

Antal tillfällen:

3

Veckodag:

Ons

Lediga platser:

Arrangemangsnr:

15199

Plats:

Citrinen Glimmervägen 6 22478 Lund

1 300 SEK

Hitta hit

Har du några frågor?

Kontakta SV Lundabygden