Sommarkurs Broderivänliga mönstertryck

Om kursen

Det är något alldeles speciellt med textiltryck. Tänk att få skapa egna mönster och trycka dem sedan på tyger, inredningstextilier och trasmattor. Med stämplar du kan rita och tillverka själv av material och med verktyg de flesta av oss har hemma. Geometriskt, blommigt, föreställande eller abstrakt, och sedan komplettera eller förändra uttrycken med nål och tråd - möjligheterna är närmast oändliga.

I den här kursen utforskar vi samspelet mellan broderi och mönstertryck, vi undersöker vad stygn kan tillföra våra tryckta mönster och om tryck kan tillföra något till våra broderier.

Efter introduktionsuppgiften lär vi oss några av de enklare teknikerna för att konstruera mönster, skapa bakgrundsmönster och texturer samt fördjupar oss i flerfärgstryck - allt med dina egentillverkade stämplar.
Vare sig du är nybörjare eller redan provat på att trycka så hoppas jag du får lära dig något nytt och få mycket inspiration från både kursen och allas erfarenheter.

Kursinnehåll
Inspirationsdelen - Elena kommer att visa vad hon åstadkommit med stämpeltryck och dess olika uttryck, visa hur hon använt enkla stygn och vad de tillfört hennes tryck.
Sedan bygger vi egna mönster, tillverkar egna stämplar och trycker på tyg.
Vi testar att brodera på våra tryck.

Detta kommer du att lära dig
Detta kommer du att lära dig
Enklare sätt att konstruera broderivänliga mönster för stämpeltryck
Grundtekniken för tillverkning av enklare stämplar
Flerfärgstryck
Att blanda ihop egna kulörer - tillvägagångssätt
Att trycka på (tvättade) textilier i bomull och lin - nytt och vintage
Att fixera tryck, tvättråd

Material
Tag med: TVÄTTADE ljusa tygbitar i bomull och lin, papperssax, rutat block, blyertspenna/stiftpenna, suddgummi.
Ett gammalt lakan/påslakan att provtrycka på och skydda bordet med.
Oömma kläder.

Förkunskaper
Inga förkunskaper krävs

Presentation av ledaren
Elena Semenova Esmail är född och utbildad till industridesigner i Ukraina. Hon kom till Sverige 1991, bott 5 år i Umeå och är numera bosatt i Hudiksvall. Elena har i 15 år arbetat som illustratör och grafisk formgivare för att sedan vända om – återuppta vävningen vid Forsa folkhögskola och även lära sig screentryck. Vikarierade sedan där i tre år som lärare, mest i textiltryck, och hade två sommarkurser.
Elena blev fast i textiltryck – det roligaste hon vet. Trycker på tyger, dukar, mattor, kork och linoleum – utforskar och utvecklar olika tekniker, material och skapar egna mönster. Väldigt mycket återbruk.
Hon har utformat flera kurser och workshops i blocktryck och varit på olika platser, mest i Norrland, där hon delat med sig av de nyvunna kunskaperna. Kurserna tar upp olika ämnen i mönster- och trycktekniker, både för nybörjare och de mer erfarna som vill djupdyka i ämnet.


Sista anmälningsdag 1 Juni 2024

Bra att veta
Kurspriset innefattar lunch, middag och fika under kursens gång.
Denna kurs görs i samverkan med Västerbergs Folkhögskola

Boende under kursen
Vill du bo på skolan under sommarkursen finns följande alternativ och då ingår 3 frukost, lakan/handduk och städ (Kostnaden ingår ej i kurspriset):

Rum med egen dusch/wc 2000 kr
Rum med delad dusch/wc 1500 kr

Skolan har begränsat antal rum, både enkel och dubbelrum.
Boendet bokas direkt till skolan på mail: vasterberg.folkhogskola@regiongavleborg.se

Om det ej finns rum på skolan finns det camping, B&B och vandrarhem i närheten och bussen stannar i nära anslutning till skolan.

Startdatum:

2024-06-17

Tid:

10:00 - 17:00

Antal tillfällen:

4

Veckodag:

Mån Tis Ons Tors

Lediga platser:

Arrangemangsnr:

91358

Plats:

Västerbergs Folkhögskola Ovansjövägen 333 81290 Storvik

4 100 SEK

Hitta hit

Har du några frågor?

Kontakta SV Gävleborg