Impuls är Studieförbundet Vuxenskolans tidning som kommer ut med fyra nummer per år.

Utvalda artiklar från nummer 4, 2020 . Hela tidningen går att läsa längre ner på sidan.

NU ANTAR VI UTMANINGEN

Vi lever och verkar i en minst sagt utmanande tid. En pågående samhällskris, coronapandemin, som för oss inom Studieförbundet Vuxenskolan innebär att vi nu utvecklar vår gemensamma förmåga att nå fram med folkbildande aktiviteter samtidigt som vi fortsatt tar ett starkt och uttalat ansvar för att begränsa smittspridningen. Jag är imponerad över vår samlade omställningsförmåga, en kraft som vi nu behöver ta vidare i en nästa fas.

Läs hela ledaren här!

Attacken mot studieförbunden

Studieförbunden har hamnat i skottgluggen för kritik mot att antidemokratiska krafter kan dölja sig i verksamheten och dra nytta av folkbildningsmedel som egentligen syftar till att stärka civilsamhället och den demokratiska grunden. SV:s förbundschef Johan Fyrberg vill ha mer transparens för att motverka felaktigheter.

Läs mer här

Det måste alltid finnas en bra historia

Att skriva lättläst betyder inte att man förenklar en berättelse. Åsa Storck skriver från grunden och har nu fått Studieförbundet Vuxenskolans nyinstiftade pris för årets bästa lättlästa bok. Priset får hon för boken ”Kramar och brev” men hon har skrivit över 60 böcker under 30 år, samtliga för barn eller vuxna som behöver lättlästa böcker.

Läs mer om Åsa här

Även vi har rätt att läsa böcker

SV:s nyinstiftade litteraturpris för lättläst litteratur är historiskt. Aldrig tidigare har ett pris för lättläst skönlitteratur delats ut i Sverige. Med en jury bestående av förtroendevalda, specialister inom språk och läsare, som själva tillhör målgruppen med intellektuell funktionsnedsättning, kunde pristagaren Åsa Storck koras till vinnare inför bokmässan 2020.  

Hela artikeln hittar du här

Fantastiska saker sker på järvafältet

Trots den negativa bilden som det omfattande bidragsfusket i Järva gett studieförbunden, sker fantastiska saker där. ”Vi är extra glada över samarbetet med SV”, säger Omar Abdirizak som arbetar med ungdomsverksamhet i området.

Läs hela artikel här.