Djur, natur & miljö, Trädgård, hus och hem

Tillverka effektiv och klimatsmart jordförbättring till trädgården!

Under denna endagskurs lär du dig att tillverka och använda biokol. Biokol är kol, tillverkat av organiskt material genom pyrolys, d.v.s. bränning i hög temperatur i en syrefri miljö. Denna process gör materialet fritt från allt utom kol och ger det en enorm yta i förhållande till sin massa. Det processade materialet får unika egenskaper och kan användas till många olika saker, bland annat som jordförbättrare. Mikroskopiska porer i kolet gör det till ett utmärkt habitat för jordlevande mikroorganismer och till ett material som binder näringsämnen, vatten och syre. Biokolet är stabilt i fast form, binds i marken och återgår inte till atmosfären på över tusen år.

Under kursen gör vi kol och bekantar oss med en enkel och effektiv biokolbrännare. För att materialet ska lämpa sig som jordförbättring behöver vi inokulera (ladda) vårt kol med lämplig biologi och näring. Vi tittar på olika typer av kompost och inokulerar vårt kol med kompost-te eller kompostextrakt. Vi reder även ut vanliga missförstånd om biokol.

Kursledaren
Jag som leder kursen heter Daniel Bävernäs, jag är certifierad permakulturdesigner och driver Matskogen. Varmt välkomna!
Daniel är även fotograf och har tagit fotot överst på sidan.

Att tänka på
Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid innan kursen startar.

Äta
Enklare fika ingår i kursen. Meddela i god tid allergier till lerum@sv.se
Observera att lunch inte ingår i den här kursen, tag med matsäck med varm dryck!

Anmäl dig här till höger alternativt via mail: lerum@sv.se eller telefon: 0302-158 58

Mer info finner du här