Tillbaka

Nyfiken på jämtländska gråärtor 09.00-10.00

Gråärten är en kulturväxt som finns i varianter från Skåne till Jämtland. Den är mycket proteinrik och odlades förr som föda åt folk och fä. Tack vare satsningar på uppförökning och ett ökat intresse för att odla proteinrika grödor kikar fler på den Jämtländska Gråärtens potential. Kanske du med?

Under det här samtalet talar Ulrika Carlsson-Nilsson på NordGen om gråärtens ursprung och bevarandearbetet som skett de senaste åren. Anna Dencker, Hushållningssällskapet Jämtland, berättar om vad grödan kräver för förutsättningar och vilken avkastning den har. Från Nordisk Råvara får vi höra vad som krävs för att få leverera gråärt till försäljning. Du får även förslag på hur ärtan kan användas i matlagning. Vi vill gärna höra om din ingång och framtidsplan med den härliga ärtan. Vilka steg behöver tas för att få till en mer storskalig odling av gråärtan? Söker du utsäde eller har du utsäde att dela med dig av? Varmt välkommen till dig som är nyfiken på gråärten.

Medverkande: 
Ida Lindman, Hushållningssällskapet Jämtland
Anna Dencker, husdjursagronom Hushållningssällskapet Jämtland
Ulrika Carlsson-Nilsson, NordGen
Gunnar Backman, Nordisk Råvara

Arrangeras i projektet Matkompetenscentrum av Hushållningssällskapet Jämtland, delfinansierat av europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.