Lördagens livesändningstablå

Tack för idag!
Här kan du köpa biljett för att se sändningen i efterhand (även söndagens föreläsningar!)

::::::::::::::::::::::::::::::::
Missa inte lördagens livesändning med gäster från trädgårdssoffan på Jamtli från kl. 11.00 den 22 maj!

Det blir musik, film och samtal med ett pärlband av gäster med anknytning till våra temaområden hus, hantverk och trädgård.  Och inte minst gäster som kan tipsa oss om vad vi kan hitta på under hemestersommaren 2021.
Vi uppdaterar sidan efterhand så håll utkik i tablån.

Programledare under dagen är Emil Eklöv, musiker, storyteller/entertainer och naturinspiratör.  Tillsammans med Anna-Lena Ståhl, producent för Vårmarknad på Jamtli, musikinslag av Jamtlis Spelmanslag kommer han att lotsa er genom dagens programpunkter.

Här köper du entré till vårmarknaden! 

Emilkada.jpeg
Mat och Miljö

Johan Andersson är kock och styrelsemedlem i Matakademien leder idag utbildningsplattformen FOODIX. På vårmarknaden medverkar han genom projektet Matkompetenscentrum Jämtland Härjedalen, som är ett EU-finansierat projekt för att boosta Jämtland Härjedalen som reseanledning genom den lokala maten.
Skriv in och få tips på var du kan handla lokalproducerade produkter! Tillsammans slår vi hål på myten om att lokalproducerad mat måste vara dyr och svårlagad.

Vårmarknad bild Johan .png

 Vad är en Reko-ring? Stina Dahlquist från Långbergets Gård berättar och förklarar. 
 Kommer vi att äta syrsor till middag i framtiden?Julia Pearson,  Projektsamordnare Hushållningssällskapet Jämtland har provat lite ömse och gör en framtidsspaning kring vad vi kommer att äta och vad vi kommer att producera i länet.  
 På riktigt – vad är klimatsmart mat?
Varifrån kommer den klimatsmarta maten? Bonden är miljöhjälte! Karin Ahlberg Eliasson, VD på Hushållningssällskapet Jämtland berättar om projekt kring klimat och lantbruk.

Se filmer från förr – vårt Marieby- slåtter, vårt Marieby – vårbruk.

Trädgård och djur

Bland de kulturhistoriska miljöerna ute på friluftsmuseet Jamtli finns det en hel del spännande växter med historia. Det är Jamtlis Klonarkiv där vi på uppdrag av Nationella genbanken bevarar den egna regionens mandatsorter av köks - och prydnadsväxter.
Carin Andersson från Jamtlis Jordbruk berättar om hur arbetet går till, och om uppdraget från Nationella Genbanken. Nyfiken på de lokala klonarkiven? Här hittar du några filmer.
Hon kommer dessutom att ta med sig dom allra sötaste tillökningarna från ladugården till livestudion. Sååå söta! Du får då du veta vilka lantraser vi har och hur vi arbetar med bevarande av dessa. Passa redan nu på att kika in hos djuren på Jamtli i några korta filmer!   Getagility på JamtliJamtlis kaniner, Jamtlis får och Jamtlis getter.
Ingela Fredell har under många år bidragit med ett helt stånd med pelargonier under Vårmarknaden.  Hon kommer till studion - Passa på att ställa dina frågor till henne.

Djurbildjamtli.jpg

Hemestertips

Möt Annabell Rahm som arbetar med att tillgängliggöra kulturmiljöer på ett enkelt och lättmottagligt sätt. Hon har hittills skapat 8 filmer, 3–8 minuter långa, som sprids över Facebook (Jamtlis arkeologers Facebook-sida). Alla som ser filmerna kan lära sig något intressant om historien. De miljöer vi har valt att visa är såna som inte alla har chansen att upplevas eftersom de ofta ligger eländigt till i landskapet, man kanske behöver båt eller starka ben för att ta sig dit. 
Här hittar du filmer om kulturmiljöer för alla. 
 S:t Olavsleden är världens nordligaste pilgrimsled. Leden är cirka 580 kilometer lång och sträcker sig från Bottenhavet i öster till Atlanten i väster, från Selånger i Sverige till Trondheim i Norge. Leden går genom skogar, över fjäll, längs sjöar, samhällen och historiska platser. Underlaget är en mix av skogsstig, grusväg och asfalt. S:t Olavsleden är det skandinaviska svaret på El Camino de Santiago de Compostela, den berömda pilgrimsfärden till Spanien. Hör Putte Eby berätta om arbetet med leden.
 Elin Strannegård, sportchef STF Jämtlandsfjällen hälsar på. Elin kommer inspirera till sommarens fjällvandringar och ge sina bästa tips och trix att ha med inför och under din vandring! Jag kommer svara på frågor som ”hur skall jag förbereda mig”, ”vad skall jag packa” och ”hur långt kan jag vandra med mina barn”.

Elinstrannegård.jpg

 1:e antikvarie Anders Hansson och projektledare Peter Ladan arbetar sedan något år tillbaka med att försöka få området kring Ragundadalen utsett till nationell geopark. Hur har de arbetat och vad ska det leda till? Det är några frågor som vi får svar på under lördagens livesändning.

geoparken.jpg.gif

 Det bubblar i och runt Storsjön - och det är inte bara Birger…Simon Jaktlund arbetar för att aktivera friluftslivet kring Storsjön. det bubblar i och runt Storsjön - Och det är inte bara Birger. I år är det friluftslivets år. Och i Jämtland kanske vi tycker det är det varje år och mycket friluft har vi. Men gör vi det bästa av det eller finns det större potential om vi tänker besöksnäring, folkhälsa eller upplevelser? Simon som flyttade hit 2009 insåg redan då att Storsjön var underbar men underutnyttjad. Hör lite kåseri om hur han ser på sjön och vårt utevardagsrum som ligger framför näsan på oss.  Och kanske är ni fler där ute som vill att det ska hända mer runt och på vår stora fina sjö. 

simon.jpg

 Fritidskläder från olika sekel visas upp. Kan du tänka dej gå i långkjol eller knickers på fjällturen nästa gång? Viktoria Arvidsson från Jamtlis klädrekvisita visar hur man var klädd när man vandrade i fjällvärlden ”dåförtiden”.
kläder.jpg

Byggnadsvård och hantverk

Handogshärbret, Jamtlis skvaltkvarn och verandan: En av Jamtlis äldsta byggnader är ett härbre från Handogs by i Lits socken, den är daterat till slutet av 1500-talet. Byggnadsantikvarie Olof Edin och hantverkare Mats Almlöf berättar mer om härbret och den restaurering som skett.
Under året som gått har Jamtlis skvaltkvarn renoverats efter traditionsenliga metoder. Vad är ens en skvaltkvarn?

Byggnadsvårdantikvarie Olof Edin och hantverkare Mats Almlöf berättar om skvaltkvarnens historia och reparation.
Verandan som vårmarknaden sänder ifrån har en speciell historia. Mats Almlöf berättar mer om hur den kom till.

Malin Wolczynska, projektledare, berättar mer om Byggnadsvårdsprojektet (Traditionellt hantverk och hållbart byggande i nordens gröna bälte) som under många år lagt grunden till den fysiska Vårmarknaden med deltagare från både Norge och Sverige som visat upp hantverksmetoder från både Norge och Sverige.

Ni får en exklusiv visning av några guldkorn ni sällan eller aldrig sett ur våra samlingar. Marie Möhring Madsen från samlingssektionen tar med sig några spännande föremål till studion som hon berättar om exklusivt bara för er på Vårmarknaden på Jamtli. 

Att snida en träsked – vi följer Mattias Knutsson, slöjdare, när han täljer skedar och slevar under sändningen. Färska lövträdsämnen huggs till en grov form med yxa och täljs till en vacker sked i Mattias händer. Det flyger täljspån och doftar gott när arbetet är i gång. En sista finputsning med vass kniv görs när skeden är torr och helt utan sandpapper får du en fantastisk yta med fin lyster. Det är det som är det fina i kråksången!"
Sugen på lite film kring hantverk och byggnadsvård? Kolla in dessa: Bilning och hyvling, Handogshebret, Kyrkstugan på Jamtli eller Fönsterrenovering
mattiasknutssonshänder.JPG
 Jamtlis Gynnare bjuder våra gäster på kakor och berättar kort om vad de hjälper till med på Jamtli.
 Allt detta och lite till blandas med korta filmer och live musikinslag av Jamtlis Spelmanslag och Emil Eklöv, KÅDA.

Nyfiken på söndagens föreläsningar? Klicka här.

Senast uppdaterat: 21-05-21