Tillbaka

12.00-13.00 Vill du odla din egen doft och skörda egen rökelse?

Syntetiska dofter finns numera överallt. Allt från bilar och leksaker till mat och hela butiker doftsätts. Men fram till helt nyligen var eteriska oljor det enda sättet att parfymera sig själv och sin omgivning.

Människan har i alla tider försökt fånga växternas andar, deras essens, för att parfymera sig själv och sin omgivning. Vissa av metoderna som använts är obegripligt komplicerade, medan andra är inom räckhåll för hemmapularen som vill odla sin egen doft. Elin Unnes, författare till Den parfymerade trädgården, går igenom de bästa doftande växterna och hur de odlas, samt demonstrerar grunderna i destillering av eteriska oljor och visar upp hembränningsapparaten som krävs för detta alkemiska arbete. 

Elin Unnes är musik- och trädgårdsjournalist. Hon har varit redaktör på tidningar som Darling, Vice, Bon och Rodeo, och skriver regelbundet för Dagens Nyheter och Allt om Trädgård. Hon har tidigare skrivit de mycket hyllade böckerna The Secret Gardener (2014) och uppföljaren Herbariet (2016).