Tillbaka

Personalen tipsar - 6 bästa grönsakerna för nybörjarodlaren

Publicerad 2021-04-23

Odling är något som i många fall kräver både tålamod och tid – något som man kanske inte alltid har som nybörjare. Som nybörjare i odling kan det därför vara bra att börja med grönsaker som gror snabbt, är tåliga och/eller lättskötta – med ett bra resultat på skörden blir det ofta roligare att fortsätta odla och kanske även ge sig på lite knepigare odlingar.

Vi i personalen på SV Kalmar län vill därför tipsa om våra 6 bästa nybörjargrönsaker till odlingslådan!

  1. Spenat – Perfekta att så nu redan på våren innan det blir för varmt. På sommaren går den lätt i blom, vilket gör att det är smart att så redan under vårmånaderna. Spenaten är lätt att odla och växer så det knakar.
  2. Rädisa – En tacksam grönsak då den växer snabbt. Så i omgångar så har du hela tiden fin rädisa till salladen eller smörgåsen. Det finns t.ex. en sort som heter 18 dagar som växer extra snabbt.
  3. Grönkål - Lättodlad och extra rolig att den kan stå kvar i landet hela vintern, både snygg och god! Kanske du redan nu odlar grönkålen till julskinkan? Tänk bara på att täcka så du slipper skadedjur. Glöm inte att göra massor av grönkålschips i sommar, det är ju så gott!
  4. Sallat - Vill du satsa på att vara självförsörjande på något i sommar så är sallat ett bra tips! Förodla i pluggbräte så kan du enkelt fylla på där det finns plats i landet. Little gem, frisésallad och Navara för den fina färgen är tre bra sorter.
  5. Potatis - Går att odla på land, i pallkrage eller kanske du vill testa täckodling? Inget slår nyupptagna nypotatis i sommar!
  6. Jordärtskockor – Passa på att gräv ner några ekologiska jordärtskockor i jorden redan nu. Till hösten kommer du då kunna njuta av ståtliga blommor och under sen-höst och vintern går du ut i landet och gräver upp fantastiska jordärtskockor som du kan förgylla din matlagning med. Otroligt lättodlat och magiskt gott att äta.

Bonustips!
För dig som vill se resultat direkt vill vi även tipsa om att köpa krukor med örter – dela plantan och plantera i t.ex. en balkonglåda eller en större kruka. Inom kort så har du snart hela lådan full!

image1edhf.png