Tillbaka

Våra 5 bästa tips för odling med barn

Publicerad 2021-04-23

Barn är ofta nyfikna och vill i många fall vara delaktiga i diverse projekt som finns i hushållet – detta gäller såklart även odling. Att odla med barn är en rolig och mysig aktivitet. Vi vill därför tipsa om 5 olika saker du kan odla tillsammans med barnen som både är roligt och enkelt!

Våra 5 bästa tips för odling med barn

  1. Sockerärtor – Sockerärtor är tacksamma att lägga i jorden då den snabbt kommer upp. En annan bonus är dom är smaskens att kunna gå och småäta på direkt från landet.
  2. Jordgubbar – Finns mängder av sorter beroende på plats och utrymme. Testa ampeljordgubbar eller kanske ett par plantor vita jordgubbar? Lägg på ett bärnät så att inte fåglarna hinner före er när det är dags att skörda.
  3. Solrosor – Tacksamma och enkla att odla. En kul tävling bland barnen är ju såklart att se vem som lyckas få den högsta plantan!
  4. Mix-morötter - Köp en påse mixade morötter - lätta och tacksamma att så. Extra roligt blir det även när morötterna har olika färger - vilken färg på morot ska vi äta idag?
  5. Majs – Vem vill inte sätta tänderna i en egenodlad majskolv? Tips är att inte så för tidigt, det finns då en risk att fröet ruttnar om det ligger för länge i kall jord. Majsen går bra att samplantera med mycket annat då den inte tar så stor plats i landet utan bara på höjden. Lycka till!

 

Groddning

Vi vill även slå ett slag för att grodda. Lätt, gott och hälsosamt – dessutom är det perfekt att göra med barnen då det går snabbt från att du börjat grodda till dess att du kan avnjuta groddarna och/eller skotten tillsammans. Det finns dessutom mängder av olika fröer du kan grodda och du kan i använda t.ex. en sil, mjölkartong eller glasburk för att grodda – du tar helt enkelt det du har hemma.

Våra bästa tips på vad du kan grodda:

  1. Ärtskott – Fantastiskt goda och kan skördas inom två veckor. Börja med att lägga några gula ärtor (gärna ekologiska) i vatten över natten och putta sedan ner dom i en kruka med jord – inom bara ett par dagar kommer du kunna se dom späda ärtskotten dyka upp.
  2. Mungbönor – supergoda och vansinnigt enkla att grodda. Tar oftast bara 3-5 dagar innan du kan börja mumsa i dig dessa läckerheter. Börja med att blötlägga mungbönorna över natten och häll sedan över dom i t.ex. en sil. Silen kan du sedan ha i en bunke eller ett djupt fat så slipper du få vattnet som rinner av överallt (tänkt däremot på att silens botten inte ska vara i kontakt med bunkens botten). Skölj sedan morgon och kväll, undvik att ha silen i direkt solljus. Snabbt – enkelt – gott!
  3. Frön från rädisa – Du groddar dessa på samma sätt som mungbönorna. Smaken på dessa groddar är lite mer pepprig och färgen är otroligt vacker.
  4. Alfa-alfa – En storfavorit på mackan bland både barn och vuxna.

Hoppas det smakar!