Nyheter

Missa inte allt som händer på SV.

Här kan du hitta information om aktuella ämnen i ditt närområde.


2024-01-24

”Folkbildningen hjälper oss att hålla liv i de gamla hantverkstraditionerna”

Idag när hantverkskunskap inte går i arv från generation till generation spelar folkbildningen en viktig roll. Det menar SV Stockholms kursledare Alva Näsman Olai, som leder SV:s vävkurser.  "Jag brinner för att uppmuntra det livslånga lärandet!"

2023-12-19

”Tack vare studieförbunden kunde ukrainare lära sig svenska på direkten”

För ett år sen lärde sig Olesia, från Ukraina, svenska hos SV Stockholm. Idag arbetar hon som administrativ samordnare i projektet ”Språk för jobb”.   "Det här är mitt första jobb i Sverige och början på nya möjligheter!"

2023-12-15

Nu är vårens kursprogram här!

Vill du gå en kurs i vår?

2023-10-12

Välkommen på seminarium baserat på boken "Från Drömmar till Dramaten "

Konstnärliga äventyr för kreativitet och ansvarstagande - Ett seminarium baserat på boken "Från Drömmar till Dramaten" – om att utveckla skådespelare med intellektuell funktionsnedsättning.

2023-06-07

Inspirationsprogram ute nu

Vill du veta mer om SV Stockholms arbete?

2023-03-22

Ukrainska flyktingar på besök hos Scandic

I förra veckan gjorde 17 ukrainska flyktingar studiebesök på Scandic Sjöfartshotellet inom projektet Språk för jobb. Under studiebesöket fick deltagarna information om arbetsuppgifterna på hotellet, anställningsmöjligheter samt vilka krav hotellet har på potentiella anställda.

2022-11-10

Prova-på lördag!

Öppet hus på Sandhamnsgatan 8, Gärdet.

2022-10-24

”Ett pris i nivå med Augustpriset!”

Inga sidospår, inte en massa bikaraktärer, inga metaforer, inga tillbakablickar, ingen undertext. Och inga synonymer. Ett rakt, avskalat, berättande, som ändå måste vara roligt att läsa. Låter det svårt att skriva en bok efter dessa premisser? De flesta författare skulle nog backa för en sådan utmaning, men inte Eli Åhman Owetz som under Bokmässan vann Studieförbundet Vuxenskolans Lättläst-pris 2022 för sin bok Sköna Maj.

2022-08-29

Språk för jobb

I april startade ett nytt uppdrag inom SV Stockholm som heter Språk för jobb som ska stärka flyktingar från Ukraina till självinkludering och möjligheter till arbete. Språkprogrammet är kostnadsfritt och med inriktning på servicebranschen.

2022-06-16

Eva Bergman blir utsedd till en av årets Folkbildningsstipendiater 2022 från Stockholm stad

“Det var verkligen en upplevelse! Allt var så festligt, vackert och gott. Bara själva salen var en upplevelse i sig, så fantastiskt vackert", säger Eva.

2022-06-02

Nyanlända ukrainare lär sig svenska i en kreativ miljö.

I lokalerna hos Center for Displaced People i Frihamnen sjuder det av liv. Svenskakursen för nyanlända ukrainare har precis börjat med kursledaren Natalia Alexeeva. Natalia förklarar hur ett verb böjs i en mening och deltagarna får öva på att uttala och säga meningarna.

2022-05-23

Nu lanseras Folkbildningsstrategi i Stockholmsregionen

Ambitionen är att folkbildningsstrategin ska ge en riktning för det övergripande arbetet med folkbildningsfrågor i Stockholmsregionen och bidra till ökad kunskap, dialog och samsyn mellan regionala och lokala aktörer och folkbildningens aktörer.

2022-03-28

Behovet av hjälp och stöd är stort

Vi på SV Stockholm har fått igång flera fina hjälp och stödinsatser här i Stockholm för nyanlända från Ukraina.

2022-02-14

Mitt val 2022

Var med och gör skillnad! Vi står inför en stor demokratisk utmaning. Forskning har visat att valdeltagandet för personer med intellektuell funktionsnedsättning är lågt. Detta beror på att människor med intellektuell funktionsnedsättning inte ges tillräckligt med förutsättningar att ta del av vårt demokratiska samhälle så som strukturerna är formade idag.

2021-11-15

Min karriär! startar i Järva

En tjej vill bli astrofysiker, en kille vill bli stridspilot. En annan ung flicka drömmer om att starta ett lastbilsvarumärke. - Av de 400 ungdomar jag mötte förra sommaren, kände nästan ingen av dem till de många yrkesvägar och karriärmöjligheter som finns, säger Fatima Åsard, utvecklingsledare Studieförbundet Vuxenskolan i Stockholm

2021-10-05

Hela landet går skrivarkurs i Stockholm

Med pandemin blev distans det nya normala. Nu går hela Sverige skrivarkurs – i Stockholm. - För mig är det helt perfekt! Det hade varit svårare att gå en kurs här i stan då bussförbindelser saknas kvällstid, säger Sollefteåbon Elisabeth Carlsson. 

2021-05-31

DansVariations projektledare Cecilia får årets folkbildningsstipendium

I förra veckan beslöt Kulturnämnden i Stockholms stad om vilka 2021 års folkbildningsstipendiater skulle bli och Cecilia Tzaou, projektledare för det uppskattade projektet DansVariation blir en av dem. ”Jag känner mig hedrad, glad och stolt!” Säger Cecilia om utmärkelsen.

2021-05-27

Stina Oscarson och Lars Lerin tilldelades fina utmärkelser på Studieförbundet Vuxenskolans förbundsstämma

Stina Oscarson, dramatiker och skribent, tilldelas Folkbildningspriset 2021. Stina får utmärkelsen för att hon bland annat “hjälper både sig själv och människor i sin omgivning att förstå och tänka nytt”. Lars Lerin tilldelas Sokratespriset för att han “med pensel och penna” skildrar “det stora som sker i människors vardagsliv” och speglar hela landet. Han gör med sin konst och sina böcker “en unik folkbildande gärning”.

2021-03-03

Föreläsningar som skapar sammanhang under pandemin

Med digitala föreläsningar vill Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm nå ut med folkbildning under pandemin. "Vi vill bidra till att göra den sociala distanseringen mer uthärdlig", säger verksamhetsutvecklare Elin Lönn.

2020-10-21

Samarbete med hiphop-podcasten ”Gatuslang”

Under våren har Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm samarbetat tillsammans med en av norra Europas största hiphop-podcasts, ”Gatuslang”. Samarbetet har handlat om att stötta inspelningar av podcasten, där artister blir inbjudna för att prata om sin resa som artist.