Månadsbrev februari-mars 2019
Månadsbrev Arvfondsprojektet Tillsammans för psykisk hälsa Senior - Samtalsgrupp Senior - februari och mars 2019
- Nästa referensgrupps/inspirationsmöte är den 27/5 kl 15-16.30, Östra kyrkogatan 3. Då har vi också ”mingel” i vår trädgård på baksidan med våra samtalsgruppsledare. Ta chansen att ställa frågor! Anmäl er genom att mejla bergquist@sv.se eller genom att ringa 021-128085.
- Anmäl er redan nu till vår spridnings- och inspirationskonferens den 29/8, kl 13-16.30 på Kyrkbacksgården i Västerås! Vem vill missa våra erfarenheter från två års arbete med Samtalsgrupp Senior, information om MDH:s nya forskning kring seniormöten på nätet och Lars-Eric Uneståhl som berättar om hur man motiverar livsstilsförändringar?
- Den 30/8 har vi, med ekonomiskt ”lokalbidrag” från Studieförbundet Vuxenskolan på central nivå, en nationell samtalsgruppsledarutbildning för SV i Samtalsgrupp Seniors modell. Även den är på Kyrkbacksgården i Västerås.
Ni är varmt välkomna både den 27/5 (referensgrupp) och den 29/8 (vår spridningskonferens)!
OBS! Har ni läst vårt debattinlägg om Seniorers existentiella och psykiska hälsa i VLT, den 8 april? Om inte, gör det! Ni hittar det i bifogad fil och förstås på VLT:s hemsida.
Läs mer om vad som hänt under våren…
Arvsfondsprojektet Tillsammans för psykisk hälsa – Seniorer
Nu har vi kommit så långt i projektet att vi har bokat lokal (Kyrkbacksgården) till vår spridningskonferens och fått klartecken från alla som ska medverka. Vi i arbetslaget känner oss lite ambivalenta. Vi är som vanligt positiva och engagerade, samtidigt som det känns sorgligt att det vi arbetar för - Seniorers rätt till samtal och stöd att utveckla ett gott liv hela livet - har ett slut.
Engagemanget som vi alla har kommer inte att minska, men formen för att uttrycka det kommer att förändras när projektet tar slut. Samtalsgrupp Senior kommer att fortsätta, SV:s administratör Kerstin Liljegren, är den som ska uppmuntra ansvariga för mötesplatser och samtalsgruppsledare att fortsätta med Samtalsgrupp Senior och att se till att Seniorer i länet får information om våra grupper.
Vår utvärdering av höstterminens grupper redovisades vid förra referensgruppsmötet och det är inspirerande att veta att 98 procent av våra deltagare vill rekommendera Samtalsgrupp Senior till sina vänner och bekanta.
Vi har en spridning att vänta till Hallstahammar och Fagersta i länet. Sala har fått två nya samtalsgruppsledare och en ny samverkanspart i Väntjänsten som har sin bas i Svenska kyrkans församling i Sala. Vi är också ett stöd för Hebys utveckling av Samtalsgrupp Senior.
Vi har haft samtalsgruppsledarutbildningar för Uppsala (samverkar gör SV, Region, Kommun, SPF-Seniorer och Röda Korset) och för norra Dalarna (SV, Svenska kyrkan, Region och kommun). En ny samtalsgruppsledarutbildning är planerad i södra Dalarna under hösten. I Jönköping fungerar Samtalsgrupp Senior på ett mycket bra sätt på vårdcentralerna, en modell som har alla förutsättningar att fortsätta även efter projektets slut.
Föredrag om Samtalsgrupp Senior har genomförts i Skara (SV och SPF Seniorer Västra Götaland) och ska genomföras i slutet av april i Vadstena (Vadstena kommun). Det är också planerat ett föredrag i Norrköping under hösten.
Samtalsgrupp Senior i Köping - konferensen den 4/4 var välbesökt - över 50 personer från Köping, Kolsva, Kungsör, Arboga och Västerås var på plats. Två nya samtalsgruppsledare från Köpingsområdet har anmält sig till samtalsgruppsledarutbildningen den 30/8 i Västerås, vilket betyder att det kommer att starta grupper i Köping till hösten.
Hur har det gått för Samtalsgrupp Senior på finska? Vi fick tyvärr inte bidrag från Sverige-Finska kulturrådet för att översätta och trycka upp samtalskorten Livsmod, Livsglädje, Livsmening till finska. Därför får vi nöja oss med en översättning och göra ett fint kompendium istället. Det gör vi med hjälp av den diplomerade översättaren Reeta Nieminen och grafiske formgivaren Åke Paulsson som skapar samma grafiska form på kompendiet som på samtalskorten.
Hallstahammars kommun, med Jari Heikkinen i spetsen, är först ut att skapa strukturen för Samtalsgrupp Senior på finska, med samtalsgruppsledare, lokaler för samtal och information till intresserade Seniorer i kommunen. Vi planerar att ha vår allmänna samtalsgruppsledarutbildning under hösten för cirka 20 samtalsgruppsledare som kan både svenska och finska. Vi hoppas då att vi har fått ett positivt svar från Allmänna Arvsfonden om ett tredje år för Samtalsgrupp Senior, då fokuserar vi på grupper med annat ursprungsspråk än svenska.
Den 16 maj kommer representanter från Arvsfonden och besöker oss. De är tre personer som önskar träffa oss som arbetar i projektet, samtalsgruppsledare, någon villig deltagare och någon av våra samverkansparter. De önskar titta närmare på metod och modell och hur den fungerar för de som möter projektet. Vi ser fram mot det mötet!
Det finns mycket mer att berätta, för det händer mycket varje dag för oss som arbetar med projektet. Vi berättar mer den 27/5 då vi ses på referens/inspirationsgruppsmötet! Vi hoppas på sommarvärme!
Många hälsningar
Arbetslaget Samtalsgrupp Senior/
Lena Bergquist
Projektledare och metodutvecklare
Arvsfondsprojektet Tillsammans för psykisk hälsa Senior
Studieförbundet Vuxenskolan
021-128085