Lättläst
Tillbaka

Bearbetad kulturskatt utnämns till bästa lättlästa litteratur 2021

Johan Werkmäster tilldelas Studieförbundet Vuxenskolans Lättläst-pris för bearbetningen av Vilhelm Mobergs ”Sista brevet till Sverige”. Litteraturpriset som premierar konstnärskap, läsupplevelse och skickligt författarhantverk ges ut för andra året i rad.  

Studieförbundet Vuxenskolans pris för lättläst litteratur vänder sig till den litteratur som tar höjd för personers kognitiva läsbegränsningar på grund av funktionsnedsättning, till skillnad från den ”lätt att läsa”-utgivning som flera stora förlag har för nybörjar-läsare.  

Detta år delas priset ut till författaren Johan Werkmäster som debuterade år 1983 och som skrev sin första lättlästa bok redan år 1988.  

Hur kommer det sig att du började skriva lättläst? 
– Jag halkade in på det, det var inget jag har tänkt mig riktigt, lättläst var så litet på den tiden. Det var skolöverstyrelsen som utlyste en tävling då man skulle skriva en lättläst berättelse på temat kärlek i vår tid, berättar Johan. 

Sedan dess har Werkmäster skrivit tio egna lättlästa böcker och bearbetat omkring 50 andra verk, utöver de 20 andra böcker han författat. 

Att få ta emot utmärkelsen är som en bekräftelse på hela författarskapet säger Johan. 

 Jag är väldigt glad, hedrad och stolt. Jag vet ju att priset är för just den här boken, men eftersom jag skrivit så länge så blir det som ett pris till hela mitt lättläst-författarskap. 

Hur har det varit att bearbeta denna bok? 
– Det är alltid svårt med en bearbetning, det tar tid. Först läser jag boken, sen skriver jag en sammanfattning av boken så att jag nästan kan den utan till – eller väldigt bra i alla fall! Sen sätter jag mig och skriver och då har jag redan haft en massa tankar om vad som ska med. De scener som gjort starkast intryck på mig har jag behållit. Jag jämför det med att vara regissör – jag väljer ut de scener jag tycker är bäst och kombinerar dem på mitt eget sätt. 

Tillgänglighet och delaktighet är två viktiga pusselbitar för alla människors lika rätt att kunna utvecklas och ta del av vårt samhälle. Genom att göra litteratur – och därigenom kultur – tillgänglig för alla kan fler ges möjlighet att utvecklas, bildas och vara med. Det betyder mycket för den enskilde, berättar Johan, och det är även det som driver honom i sitt arbete. 

– Det betyder mycket för många som annars inte hade kunnat läsa. Nu är målgruppen kanske inte den som hör av sig direkt till mig, men genom läsombud har jag fått veta att det betyder mycket. Det var en kille som tyckte att en bok var så bra att han hade rivit ut några sidor och hade dem med sig i fickan så att han kunde läsa lite när som helst, säger han. 

LL-förlagets ord om Johan 
– Vi på LL-förlaget är glada över att Johan Werkmästers gärning uppmärksammas. Johan är en otroligt erfaren och skicklig lättlästskribent, både av bearbetningar och lättläst original. Bearbetarens arbete ligger mitt emellan författarens och översättarens och innebär en balansgång mellan att vara lyhörd för författarens röst och intention och läsarens behov av en lättläst text. I detta konststycke och hantverk briljerar han.  

Juryns motivering 
Johan Werkmäster tilldelas Studieförbundet Vuxenskolans Lättläst-pris för bearbetningen av Vilhelm Mobergs Sista brevet till Sverige.   

Werkmäster har återberättat en av den svenska litteraturens mest kända romaner. Det öppnar upp stor litteratur för en läskrets som annars skulle ha svårt att ta del av den. Det är kärlek, sorg och spänning. Med ett högt kvalificerat hantverkskunnande bearbetar och komprimerar han handlingen utan att ta bort det svåra, och behåller samtidigt Mobergs ton. Blandningen av dialog och tankar ger en bra rytm. Han ligger nära Mobergs eget språk, och låter också dialekt och engelska finnas kvar på ett lättillgängligt sätt.