Nationella minioriteter

Utgångspunkten för Sveriges nationella minoritetspolitik är att våra fem nationella minoriteter har samma rätt till Sverige som majoritetsbefolkningen, men också särskilda rättigheter utifrån den s.k. minoritetslaget. Sveriges nationella minoriteters rättigheter, språk och kultur är en del av Studieförbundet Vuxenskolans arbete året om. Tillsammans skapar vi tillfällen att lyfta fram och stärka språk, tradition, kultur, konst, historia och samtid. Landets kommuner och myndigheter är skyldiga att informera minoriteterna om deras rättigheter. De är också skyldiga att skydda minoriteternas språk och kultur. Särskilt viktigt är att lyfta barn och ungas rätt att få utveckla sitt kulturarv. Studieförbundet Vuxenskolan fyller en viktig funktion för att kommuner och myndigheter uppfyller kraven de har på sig.

Fem nationella minoriteter

I Sverige finns det fem erkända nationella minoriteter: Judar, romer, sverigefinnar, tornedalingar och urfolket samer. Gemensamt för dessa är att de har befolkat Sverige under lång tid och att de utgör grupper med en uttalad samhörighet. De erkända minoriteterna har även en religiös, språklig eller kulturell tillhörighet och en vilja att behålla sin identitet. 


I Sverige finns det också fem erkända nationella minoritetspråk: Finska, jiddisch, meänkieli, romani chib, samiska och därtill hör även samtliga varieteter. Den svenska minoritetspolitiken syftar till att ge skydd för de nationella minoriteterna, stärka deras möjligheter till inflytande samt skydda minoritetspråken så att de hålls levande.


Genom historien har de nationella minoriteterna utsatts för omfattande övergrepp och diskriminering. Denna historia förpliktar oss till något annat. Det är därför av yttersta vikt att tillförsäkra judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar sin lagliga rätt till språk, kultur och inflytande. 


Vårt utbud

Är du intresserad av att lära dig ett av Sveriges nationella minoritetsspråk? Då har du kommit helt rätt! På Studieförbundet Vuxenskolan erbjuder vi kurser och studiecirklar i meänkieli, samiska, romani chib, jiddisch och finska. Oavsett om du är nybörjare eller vill fördjupa dina kunskaper, har vi en språkkurs som passar dig. 


Eller är du intresserad av att lära dig något annat? Eller ta del av ett kulturarrangemang? Hos oss kan du lära dig något nytt eller fördjupa dina kunskaper inom ett specifikt område. Våra kurser och arrangemang är flexibla och anpassade för att du ska kunna delta online eller på plats, beroende på vad som passar dig bäst.  


Läs mer om vårt kursutbud och våra arrangemang.

Välkommen med din anmälan!


Vill du starta en studiecirkel?

Bli cirkelledare!

Har du en passion för att dela med dig av din kunskap och inspirera andra?

Då kan du bli cirkelledare hos oss på Studieförbundet Vuxenskolan! 


Som cirkelledare får du möjlighet att leda studiecirklar inom ett ämne som intresserar dig, samtidigt som du utvecklas och träffar nya människor. Vi erbjuder stöd och utbildning, samt tillgång till våra resurser och nätverk för att du ska lyckas i din roll. 


Oavsett om du vill leda en cirkel i språk, konst, hantverk, musik eller något helt annat, finns det plats för dig hos oss. Låter detta som något för dig? Klicka på länken nedan för att fylla i din ansökan så hör vi av oss! 


Föreningsaktiv

Hos Studieförbundet Vuxenskolan stöttar vi föreningslivet genom att erbjuda bildningsaktiviteter och ledarskapsutbildningar. Vi har en rik tradition av att bidra till lokal utveckling och kan hjälpa till med allt från administration och kulturarrangemang till lokaler och studiecirklar. 


Kontakta oss om din förening vill ingå samarbete med oss.  

Dessa föreningar har vi gjort arrangemang tillsammans med 2024.


Vill din organisation samarbeta med oss?

Samarbete mellan offentlig sektor och civilsamhället 

Studieförbundet Vuxenskolan kan vara en värdefull samarbetspartner till offentlig sektor i olika projekt och arrangemang. Genom vår breda kompetens och erfarenhet inom bildning, kultur och samhällsutveckling kan vi bidra till att skapa meningsfulla och framgångsrika initiativ. Kontakta oss för att utforska hur vi tillsammans kan stärka och utveckla våra samhällen. 


Studieförbundet Vuxenskolan har haft samarbeten med flera offentliga aktörer, inklusive kulturförvaltningen, ÄVO, socialförvaltningen, Länsstyrelsen Västra Götaland och Levande Historia Göteborg. Genom dessa samarbeten har vi kunnat bidra till att utveckla och genomföra en rad olika projekt och arrangemang som främjar bildning, kultur och samhällsutveckling. Vår breda kompetens och erfarenhet gör oss till en pålitlig partner i att skapa meningsfulla och hållbara initiativ som stärker våra samhällen. 


Projekt

Vi på Studieförbundet Vuxenskolan är stolta över vårt engagemang i olika projekt som bidrar till att främja lärande, kultur och samhällsutveckling. Genom att arbeta med en rad spännande och innovativa projekt strävar vi efter att skapa meningsfulla och inspirerande aktiviteter för alla åldrar. Har du en projektidé som du tror skulle passa hos oss? Vi välkomnar gärna dina förslag och samarbeten för att tillsammans kunna förverkliga ännu fler fantastiska projekt. 


Läs mer om våra avslutade och pågående projekt kopplat till nationella minoriteter.