Tillbaka

1 kvm lin

Alla kan odla lin! Allt du behöver är frö och en kvadratmeter.

På latin heter lin Linum usitatissimum, det betyder det högst nyttiga. Sällan har väl ett namn beskrivit en växt så bra. Linet klär oss, värmer och föder oss. Och linet drivs av sol, jord och vatten. Linet delar en mångtusenårig historia med oss människor. Ett linstrå be-står av en inre del, ved och de fibrer som täcker veden. De långa fibrerna ligger som en krans runt veden.

För länge, länge sedan kom människan på att om du skiljer veden och fibern åt så får du ett material som du kan spinna garn av. Den upptäckten har varit till glädje för både Fa-rao och piga. Lin är en underbar växt och vi vill att fler ska lära känna den blå lilla blomman.

Idén till 1 KVM LIN fick vi när Inger Widhja visade en handduk för oss. Handduken hade handspunnet lin som inslag. När Inger var liten så frågade hon sin mormor om allt möjligt. Vad är det? Hur gör man med den? Kan du visa mig? Hennes mormor gav då Inger en kvadratmeter i landet, där de tillsammans sådde lin.

-Fröerna ska ligga så tätt så sädesärlorna halkar på dem, minns Inger att hennes mormor sade. Tillsammans sådde de, ryckte och rötade. Gjorde linberedningens hela process till den färdiga väven.

Vi vill tillsammans med dig göra samma sak som Inger och hennes mormor gjorde. Odla en kvadratmeter lin. Vill du odla med oss?

För mer information www.vastarvet.se/1kvmlin eller hillevi.skoglund@vgregion.se, 0706626802 1 KVM LIN arrangeras av Kulturutveckling hemslöjd VGR, SV och De sju Häradernas hemslöjdsförening.

Ladda ner informationsblad här.

Ladda ner nyhetsbrev om besöksmål här.

Linbrev - ryckning