Tillbaka

Trender och Traditioner

23 november kl 10.00 - 15.00
Hantverkshuset Restad Gård, Vänersborg.

Workshops som pågår hela dagen. Föreläsning kl. 11. 00 med Britta Kleberg och kl. 14.00 med Mikael Svensson.

Tovning - Monica Nilsson
Testa att tova med olika tekniker.
På denna stationen träffar du Monica Nilsson med en lång erfarenhet av både tovning och garn spinnande. Arbeta med en mycket gammal hantverksteknik. Vill du ha en ny hobby som tillåter dig att vara kreativ med dina händer? Förr var tovning en teknik för att skapa tyger i ull. Idag används tovning mer för att skapa vackra textila skapelser som pryder hemmet.

Art-quilt - Mikael Svensson
Han har sytt sedan han var mycket liten. Sedan 90-talet har han hållit cirklar/kurser i bl.a. lappteknik och Art-quilt
Han kommer hålla föreläsning om mosaiklappteknik och efter den får ni gärna pröva på denna teknik. Bl.a. kan man göra en klänning av gamla jeans.

Encaustic Art - Anna Jakobsson
Pröva på att måla med strykjärn! Med strykjärn, vaxkritor och papper får man prova på att måla abstrakta bilder samt naturmotiv!

Repslageri - Ulla Björkdahl
Lusten att skapa har alltid varit min drivkraft. Jag är mångsysslare inom slöjden men jobbar främst med textil, ofta återbruk, textila fibrer och färskt trä. Prova på repslageri, ett hantverk i rörelse som befrämjar samarbete och kommunikation!

Naturmaterial speglar tradition och historia…
Hampa och lin är urgamla kulturväxter som miljömässigt sett är mycket bättre att använda än bomull. Starka och bra fibrer för många ändamål. Ullgarn ger också fina rep.

Återbruk av textil är bra för framtiden, roligt och gratis…
T-tröjor i bomull som klipps till en enda lång remsa blir riktigt bra rep. Mattrasor, restgarner med flera material kan också inspirera till andra kreativa projekt.

Tag med egen t-shirt och sax för att lära sig att klippa och skarva långa remsor. Ett bra kunnande för att använda vid typ vävning och virkning av mattor

Broderi - Britta Kleberg
Britta Kleberg har varit drivande för broderiverksamhet med ca 40 flickor i en by utanför staden Jaisalmer i nordvästra Indien under 6 vinterperioder. Flickorna har fått ett litet skisspapper och en kolkrita för att teckna på ett tema som de bestämde tillsammans. Sen fick de en bit grov handvävd tygbit och många färger broderigarn och broderade sin bild fritt översatt till tyget.
På workshopen kommer ni få göra samma sak. Ni kommer inte att hinna bli färdiga. Flickorna hade en vecka på sig att bli färdiga.

Britta är textildesigner och bildkonstnär från Göteborg. 

Anmälan till SV Västra Götaland senast 14 november på vgregion@sv.se eller
tfn: 0522 – 65 33 33. Uppge namn, adress, personnummer och eventuell matallergi.
Kostnad: 200: - inklusive enklare material till workshops, matig smörgås och kaffe.

Ladda ner inbjudan här.