Hantverk & konst, Hållbar utveckling

Borste och Kvast med Wild Crafted Home
Kvasten är ett traditionellt och fundamentalt redskap i många hus. En bra kvast hjälper oss att sköta om och vårda utrymmen där vi bor och lever. Att sopa kan till och med vara en en verkligt vacker och meditativ uppgift, särskilt när du använder en handgjord kvast för din dagliga sopsväng. Du är varmt välkommen till denna workshop där Wild Crafted Homes Raleigh Klotzek visar hur du tillverkar detta enkla redskap: kvasten du kan använda var dag.

Under dagen kommer du också att lära hur du kan tillverka en mindre handborste. Inte sällan blir detta sedan favoritgåvan att ge bort till vänner och bekanta. Under den här heldagsworkshopen kommer vi att arbeta med handborstar av några sorter och en s.k. större "cobwebber broom" att sopa golv med.

Tips: Om du har ett kvastskaft/-pinne eller två som du tycker särskilt mycket om så är du mycket välkommen att ta med den. Den behöver vara cirka 3 cm i diameter och ungefär lika lång som upp till din midja. Kursledaren rekommenderar raka skaft, då de är bekvämare att använda. Men - om du föredrar ett böjt skaft för en dekorativ kvast så är det ok också.

OBS: Workshopen kommer att hållas på engelska - det brukar inte vara några problem då kursledaren har stor vana vid att visa och förklara i Sverige och kursdeltagare hjälps åt med förklaringar. Personal på plats kan också vara till hjälp om det behövs.

Studiematerial
Tillgång till redskap och material kommer att finnas under workshopen. Materialkostnad 150-300 kr tillkommer beroende på åtgång och betalas till kursledare på plats. Ytterligare material finns att köpa om du vill ta med hem för att fortsätta.

Ledare
Raleigh Klotzek driver idag Wild Crafted Home tillsammans med sin man Oliver Klotzek. Uppvuxen i USA och efter många år som resande hantverkare i olika länder lever och arbetar de idag i Sverige. Raleigh har mångårig erfarenhet av olika material och tekniker kring traditionellt konsthantverk. Med engagerat och inspirerande intresse för att förmedla historiskt hantverk erbjuder hon nu sina kunskaper till oss. Hon har genom åren rest, arbetat och lärt hos kunniga mentorer både lokalt och internationellt inom områden som green woodwork, kvastmakeri, smyckestillverkning, pärlmakeri samt vävning och korgmakeri. Wild Crafted Home flyttade till Sverige förra året och arbetar nu med att erbjuda sina kunskaper till människor i Sverige som längtar efter att skapa med sina egna händer.

Raleigh menar att alla är födda med möjligheten och förmågan att undersöka hur man kan leva och verka kreativt. Hon är själv en kunnig instruktör som gör lärandet både välkomnande och roligt.

Lunch och fika
Lunch finns att köpa till självkostnadspris. Anmäl till annika@egnahemsfabriken.se (Att ta med egen lunch går bra, utrustat kök finns på plats.)
Kaffe/te/fikabröd finnes till självkostnadspris. Anmäl ev fika-allergi / specialkost till annika@egnahemsfabriken.se

Missa inte!
Samma dag hålls även workshopen Svarva träskål på traditionell stavsvarv. Anmäl dig till den här! Kanske vill du gå tillsammans med en vän?

Anmälningsinformation
Observera att vi regelrätt inte skickar någon bekräftelse på anmälan via e-post direkt efter anmälan, annat än det autosvar du får om att din anmälan är skickad. Vi skickar kallelse/faktura 1-2 veckor innan kursstart.

Cirkeln arrangeras i samarbete med
Egnahemsfabriken Tjörn

Vad är en studiecirkel?
Studiecirkeln har en speciell pedagogisk form. I en studiecirkel träffas deltagare i små grupper för att lära sig något tillsammans. Grunden är det egna intressen och den fria viljan. Hela gruppen, ledaren och deltagarna, bidrar med sin kunskap, sin nyfikenhet, sina erfarenheter och frågor för att påverka inriktning och resultat i studiecirkeln.