Hantverk & konst, Hållbar utveckling

Svarva träskål på traditionell stavsvarv med Oliver Klotzek
Under denna dag får du möjlighet att uppleva svarvning på en traditionell fotdriven svarv. Vid slutet av dagen kommer du att känna tillfredställelsen i att ha tillverkat en liten träskål med enkla redskap och handens egna kraft.

Dagens eminenta handledare kommer att ha förberett färdigyxade skålämnen och du påbörjar sedan processen med att bearbeta insidan och utsidan av din skål på svarven. Mycket av kunskapen handlar om att vara lyhörd; se, känna och lyssna till ljuden när man med ben- och armkraft svarvar fram en skål med denna fantastiska gamla teknik.

Du kommer att kunna få god hjälp om du behöver, så att du känner att du hinner så långt du önskar. Med hjälp av handsmidda verktyg och din egen kropp kommer du att kunna tillverka en vacker skål som är idealisk för dagligt bruk i ditt kök eller i ditt hem; den fungerar mycket bra till musli, soppor, sallader eller förstås att bara förvara saker i.

Alla verktyg kommer att finnas på plats.

OBS: Workshopen kommer hållas på engelska. Oliver är van vid att arbeta på engelska i Sverige - språket brukar inte bli ett hinder. Du kommer att kunna förstå och lära dig ändå. Övrig personal på plats hjälper genast till om något behöver förklaras.

Ledare
Oliver Klotzek är en entusiastisk och yrkesverksam "green woodworker" från Tyskland, nyligen bosatt i Sverige tillsammans med sin fru Raleigh, också hon hantverkare. Sin skicklighet och sina tekniska kunskaper inom området har han bland annat inhämtat genom att spendera tid med olika trähantverkare i Europa och USA. Oliver har främst specialiserat sig på stavsvarvning, där han både själv producerar föremål och även undervisar i hur man kan skapa tillexempel skålar och fat till kök och hem. De senaste åren har han även arbetat inom smideskonstens ädla område och skapar idag själv tex de redskap som används vid svarvningen. Oliver har en passion för att dela med sig av historiska hantverkskunskaper; han vill att vi ska få upp ögonen för traditionella metoder och för vad vi kan åstadkomma med våra händer. Oliver Klotzek kan konsten att visa dig hur värdefullt det kan kännas att själv, med enkla metoder och redskap, kunna skapa saker i trä och andra material.

Lunch och fika
Lunch finns att köpa till självkostnadspris. Anmäl till annika@egnahemsfabriken.se (Att ta med egen lunch går bra, utrustat kök finns på plats.)
Kaffe/te/fikabröd finnes till självkostnadspris. Anmäl ev fika-allergi / specialkost till annika@egnahemsfabriken.se

Missa inte!
Samma dag hålls även workshopen Borste och kvast. Anmäl dig till den här! Kanske vill du gå tillsammans med en vän?

Anmälningsinformation
Observera att vi regelrätt inte skickar någon bekräftelse på anmälan via e-post direkt efter anmälan, annat än det autosvar du får om att din anmälan är skickad. Vi skickar kallelse/faktura 1-2 veckor innan kursstart.

Cirkeln arrangeras i samarbete med
Egnahemsfabriken Tjörn

Vad är en studiecirkel?
Studiecirkeln har en speciell pedagogisk form. I en studiecirkel träffas deltagare i små grupper för att lära sig något tillsammans. Grunden är det egna intressen och den fria viljan. Hela gruppen, ledaren och deltagarna, bidrar med sin kunskap, sin nyfikenhet, sina erfarenheter och frågor för att påverka inriktning och resultat i studiecirkeln.