Hantverk & konst


INNEHÅLL
Vi kommer att tillverka en skinnsäck/påse med skarvsöm efter mönster från Spångmurs (www.spångmurs.se). Skarvsöm är en lappteknik från
1700- och 1800-talet där sömmarna har ett dekorationstyg isytt. Materialet är mjuk nappa och vi syr för hand med en skinnål som är en nål med skärande spets. Vi kommer att använda vaxad tråd alternativt en tråd som är stark som vi vaxar efterhand. Nappa kan finnas i lite olika färger.
Man kan även sy i lite kraftigare tyg om man föredrar det.

Materialet på sömmarnas dekorationstyg är kläde och finns i olika färger men man kan naturligtvis använda annat tyg också. Material får man själv stå för.
Vill man sy i mjuk nappa av renskinn är kostnaden cirka 90 kr/ kvadratfot.
Hudar mäts i kvadratfot och köps som hel hud om cirka 10 kvadratfot.
Kostnaden för en hud blir cirka 900 kr beroende på storlek.
1 kvadratfot är ca 30,5 x 30,5 cm
1 kvadratmeter är 10,765 kvadratfot
Man får anpassa storleken på sin säck utefter hur stor huden är. På en hud kan få ut en medelstor säck och en liten påse. Till ryggsäcken krävs 2 hudar alternativt att den övre kanten görs av tyg.


Materialet/ren-nappan kan beställas hos www.salalaser.se /Cia Holmberg, ovanstående pris gäller vid beställning före 1 december 2023.
Tyget i skarvarna har jag använt kläde men det går naturligtvis att använda annat tyg också. Det går åt cirka 2,70 – 3,00 m till mellansäcken och ryggsäcken. Till lilla påsen går det cirka 1 m
FÖRKUNSKAPER
Inga förkunskaper krävs

LEDARE
Kristina Dahl 076-790 36 40

MATERIAL
Skinnålar/skärnålar och vaxad tråd kommer att finnas på plats.

BETALNING
Betalning sker via klarna när du anmäler dig via hemsidan!
Hos Klarna kan du betala med kort, via faktura eller direkt via din internetbank. Du kan också välja att delbetala. Du avgör själv utifrån dina önskemål och förutsättningar.
Om du har någon rabatt så måste du ringa in och anmäla dig och ange vilken rabatt du är berättigad till.

START
Startar vid angivet datum och fulltecknad grupp

ENKÄT
Du kommer i slutet av kursen att få en webbenkät via mail. Vi är tacksamma om du tar dig tid att svara på webbenkäten. Den ger oss underlag för att förbättra vår verksamhet. Tack på förhand.