Seniorsurfarskolan

Allt mer i vår vardag styrs av teknik. Om man inte hänger med i utvecklingen riskerar man att snabbt hamna på efterkälken och i värsta fall i utanförskap. Med hjälp av fyra av Sveriges mest folkkära personer samt programledaren Kattis Ahlström vill UR nu hjälpa seniorer att gå från mer eller mindre digitala oskulder till fullfjädrade seniorsurfare. I ett antal program får tittarna lära sig allt från att skicka e-post och skicka sms till att ladda ner Bank-ID och använda sig av Swish. 

Seniorsurfarna säsong 2

Tisdagen den 9 februari är det premiär för nya säsongen av Seniorsurfarna på UR Play och i SVT1 klockan 21.00. I den nya roliga och lärorika säsongen av Seniorsurfarna är deltagarna inga mindre än Siw Malmkvist, Arja Saijonmaa, Carl-Jan Granqvist och Johan Rabaeus. Precis som förra säsongen är Kattis Ahlström vägvisare. Det blir återigen ett veckolångt träningsläger med fullt fokus på digitala färdigheter. 

Med en pandemi som plötsligt krävde att alla behövde umgås digitalt i mycket större utsträckning blev det en självklarhet för UR att producera en ny säsong av Seniorsurfarna. Digital kunskap bryter ensamhet och isolering och ger individen en röst i samhället. Den nya säsongen fördjupar de digitala kunskaperna ytterligare och Seniorsurfarskolan med tillhörande pedagogiskt material ger än mer handfasta färdigheter.

För många äldre har olika digitala tjänster inte alls förenklat tillvaron utan snarare komplicerat den. Det vill tv-programmet Seniorsurfarna nu råda bot på, tillsammans med studieförbund, seniororganisationer och folkhögskolor.

Studieförbundet Vuxenskolans rapport till UR var upprinnelsen till programmet och har tillsammans med cirkelledare och deltagare från SPF Seniorerna fungerat som bollplank. Ett litet reportage kring detta finner du i vår tidning Impuls som du kan läsa här! 

Lagom till programstart kommer även SV att lansera en sajt för cirkelledare med studiematerial, färdiga guider i praktiskt användning för nedladdning,  samt färdiga upplägg av studiecirkelprogram för att enkelt kunna starta igång studiecirklar med inspiration från programmen. Där finns även möjlighet till chatt och stöd/samarbete med andra cirkelledare.

Från URs sida kompletteras programmen med Seniorsurfarskolan, som består av tolv stycken korta färdighetsklipp. Dessa finns att tillgå här på URPlay, samt på SVs sajt, så att de kan användas som inspiration och utgångspunkt i samband med studiecirkeln.

För att få tillgång till vår sajt Seniorsurfarskolan behövs ett konto i Learnify, som är vår lärplattform, vilket självklart är gratis för våra cirkelledare. För hjälp med inloggning till detta kontakta din avdelning.

Till dessa cirklar kommer SV att behöva ännu fler cirkelledare! Är du intresserad av att leda en cirkel? Hör av dig till oss!

Vi erbjuder runt om i landet en stor mängd olika kurser inom Data och IT förutom Seniorsurfarskolan.

Hör gärna av dig till oss!


Vill du ha mer information?

Det kan du hitta hos ditt lokala SV.

Till SV Lokalt