Hydroponisk odling

Hydroponisk odling är perfekt för den som har en tendens att glömma att vattna sina växter och definitivt för den som vill ha en lättskött odling. 

Inom den hydroponiska odlingen, finns det olika metoder du kan odla på. 

  • Paasivt/självbevattning
  • Deep Water Culture
  • Aeroponics
  • Droppsystem
  • Ebb och flod

Det alla hydroponiska system har gemensamt är att man odlar i vatten där näring tillsätts. Istället för jord, används lecakulor, rockwool, pluggar eller kokosfiber. Då växterna inte behöver lägga ned energi på att leta näring i jorden i och med att den finns direkt i vatten, så blir plantorna större. 

Extra ljuskälla i form av växtbelysning behövs under de mörka vintermånaderna. Vi har experimenterad både med och utan. Plantorna blev långa och gängliga utan den viktiga ljuskällan. Du kan följa experimentet på vårt Instagram konto @svstradgardsakademi

Lycka till med din hydroponiska odling.

Vid pennan
Jane Jonasson

Kratky Metoden

Kratky Metoden är den passiva/självbevattnings inom hydroponisk odling. Du bhöver inga extra tillbehör som syrestenar, pumpar, elektricitet. Perfekt för den som vill prova på hur det är att odla i vatten. 

Den stora skillnaden mellan att odla i vatten jämfört med jord är att du börjar från noll. Du tillsätter precis så mycket näring som växterna behöver i varje tillväxtfas. Luftspalten du lämnar mellan plantan och vattnet gör att rotsystemet får tillräckligt med syre, hela tiden.

I hydroponiska system kan du enkelt odla sallat och kryddor. Det går även att odla chili, tomat och andra fruktbärande växter men de kräver lite mer plats då de behöver bli större plantor för att kunna blomma och bära frukt. Du får en stor skörd på liten yta, du slipper jord i inomhus och det är enkelt.

Det är svårt att misslyckas och plantorna växer snabbare eftersom de inte behöver leta efter näring och syre. Att kunna mäta och kontrollera näringsnivåerna gör det också enklare att se om något blivit fel.

Vad kan jag odla i den hydroponiska odlingen?

Det är vanligast att man odlar sallat och kryddor, men det går minst lika bra med blommor, tomater, chili och aubergin. Fundera på vad du själv tycker om, hur mycket plats du har hemma och hur snabbt du vill kunna skörda. Sallat och annat bladgrönt går oftast snabbare än till exempel chili och tar mindre plats.

Hydroponisk odling kan vara ett komplement till odling i jord. Har du trädgård eller pallkragar kan du odla större mängder och mer varierat där och kanske komplettera med några hydroponiska odlingar inomhus. Hydroponin kan framförallt förlänga odlingssäsongen och ger egenodlade grönsaker och kryddor året om.

Text: Blomsterlandet.se

Fler tips på hydroponisk odling!

  • Nelson Garden - Kom igång på 10 minuter

  • OdlingsTV - Bygga eget hydroponiskt system

  • Hemmaodlat - Planering av hydroponisk odling