Tillbaka

”Andra dörrar har öppnat sig och jag kan starta ett nytt liv”

På asylboendet Englagård går verksamhetsutvecklare Ihab Shaqura från Studieförbundet Vuxenskolan igenom arbetsmarknadskunskap och hur man kan göra för att hitta en praktikplats under tiden som man väntar på uppehållstillstånd. Många är motiverade att ta sig ut och leta. Abd Albre är en av dem som hittat en praktikplats.

Abd bor på asylboendet Englagård och har gångavstånd till Karintorps tomatodling där han idag praktiserar. Innan han kom till Sverige jobbade han som lärare och på fritiden hyrde han mark där han odlade bland annat tomater, vete och majs.

- Förut gick jag mest runt och var nervös över min situation. Vad ska hända och vad ska jag göra. Men nu känns det bättre när jag får vara här, andra dörrar har öppnat sig och jag kan starta ett nytt liv, säger Abd.

Cees och Nynke Groenewegen äger och driver tomatodlingen i Åsbro sedan 2006. Sedan dess har de fördubblat odlingen och satsar hårt på att odla så klimatsmart som möjligt. För dem var det en självklarhet att ta emot praktikanter från asylboendet i närheten.

- Jag har träffat Abd flera gånger när han varit ute och promenerat här i krokarna och en dag frågade han om det fanns jobb för honom här. Efter några veckor var han på plats i tomatodlingen. Vi måste alltid prova innan vi säger något annat, och för oss har det fungerat jättebra, säger Cees.

Ihab har nära kontakt med de boende på asylboendet och vet vilka som passar till vilken arbetsplats. När han hittar en praktikplats finns han alltid där som ett stöd för både praktikanten och arbetsgivaren.

- Studieförbundet Vuxenskolan fungerar som en referens för de personer som ska ut på praktik. Vi tar också ansvar om något inte skulle fungera. Jag är alltid redo och svarar i telefon, säger Ihab.

- Vi har fått mycket stöd från Ihab när det gäller både stora och små frågor. Allt från intyg från Migrationsverket till hur man på bästa sätt kan förklara arbetsuppgifter, säger Cees.

Eftersom det fungerar så bra för Abd på Karintorps har Cees och hans fru Nynke valt att anställa honom.

- Vi kan åtminstone göra något. Kan vi vara en av alla droppar som hjälper till att släcka hela branden så är jag nöjd, avslutar Cees och uppmanar fler arbetsgivare att ta steget och ta emot en asylsökande praktikanter.

Flera kvällar i veckan erbjuds svenskundervisning av Studieförbundet Vuxenskolan på asylboendet och Abd fortsätter att lära sig mer svenska efter jobbet.

- Jag är jättenöjd! Det är bra att ha någon som Ihab som kan hjälpa till med kontakter både hos arbetsgivare och Migrationsverket. Han är viktig för mig, avslutar Abd.

Fakta
De flesta asylsökande kan praktisera på arbetsplatser runt om i Sverige. Innan den asylsökande kan börja praktisera behöver du som erbjuder praktikplatsen och Migrationsverket skriva under ett avtal. (Från Migrationsverkets webbplats)

Läs mer om praktik för asylsökande på Migrationsverkets webbplats

Är du intresserad av att ta emot en praktikant? Kontakta Ihab Shaqura, verksamhetsutvecklare Studieförbundet Vuxenskolan, tfn: 076-007 77 60, e-post: ihab.shaqura@sv.se.

Läs mer om hur SV arbetar med asylsökande och integration här

Mer information om Karintorps tomatodling på deras webbplats